időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Szigorítás: megjelent a kormány legújabb járványvédelmi rendelete

Magyar Nemzet
2020.10.22. 21:25
Szigorítás: megjelent a kormány legújabb járványvédelmi rendelete

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványügyi rendelete. A miniszterelnök kézjegyével ellátott jogszabály a maszkviselés előírásain szigorít.

Az új rendelkezések értelmében a sporteseményeken mindenkinek maszkot kell hordania. Az előírás nem vonatkozik a sportolókra, az edzőkre, a bírókra és a segítőkre, nekik tehát nem kell orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkban lenniük. Ellenben orvosi, textil vagy más védőeszközt kell viselniük azoknak, akik szabadtéri gyűléseken, tüntetéseken vesznek részt. Kivétel itt is van: a felszólalók addig levehetik a maszkot, amíg a beszédüket megtartják. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezután sem kell védőeszköz.

Azt a személyt, aki a maszkot a sportrendezvény szervezőjének felszólítása ellenére sem viseli, a lelátóról el kell küldeni. Azért, hogy a szabályszegő távozzon, a rendezők felelnek. Hasonló a helyzet a gyűléseknél, a tüntetéseknél is: ekkor is a rendezőké a felelősség, hogy mindenki felvegye a maszkot, ennek hiányában elhagyja a helyszínt.

Az új szabályok a kihirdetést követő napon, vagyis pénteken lépnek hatályba.

Az eddigi megelőző döntések kapcsán felidézhető, hogy a lakosság egészségének védelméért már eddig is kötelező volt a maszk használata az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Tovább...

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.