Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Müller Cecília: Kerülni kell a csoportosulásokat, elhúzódik a járvány

Müller Cecília elhúzódó járványt jósolt a WHO-ra hivatkozva, s hangsúlyozta: kerülni kell a csoportosulásokat.

Veres László, Végh Attila
2020. 10. 20. 12:34
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs keddi online tájékoztatóján Müller Cecília beszámolt róla, hogy az elmúlt 24 órában 989 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Hozzátette, ez az adat nem teljes, mert az egyik egyetem informatikai problémák miatt nem tudta leadni a jelentését. Az ő adataik a holnapi statisztikába számítanak majd be. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így 1211-re emelkedett a járvány áldozatainak száma, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő, 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos elmondta, az elhunytak 40 és 90 év közöttiek voltak, és mind egy vagy több társbetegségben szenvedtek. Tudatta azt is, hogy változatlanul emelkedő adatok vannak minden tekintetben. A WHO szerint nagyon nehéz hónapok elé nézünk, így a cél az, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, hogy ne terhelje nagyon meg az egészségügyi ellátórendszert. – Ezért kerülni kell a csoportosulásokat, emiatt nem javasolják az október 23-i tömegrendezvényeket sem – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy az iskolákban nemsokára megkezdődik az őszi szünet, a tiszti főorvos elmondta: szünetben egy fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. Közölte: azokban az iskolákban, ahol nagyobb a koronavírus-fertőzés, ott a honvédség is segítséget nyújt, kiterjedtebb fertőtlenítést végeznek a speciális alakulatok. Müller Cecília hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a gyerekek ősszel, télen is mozogjanak, a tornatermek öltözőiben azonban kerülni kell a zsúfoltságot, itt hasznos, ha csoportokra osztják őket. – A tornatermeket gyakran kell szellőztetni, fertőtleníteni – fűzte hozzá. A tiszti főorvos szerint nem fordult még elő olyan eset, hogy egy orvos vagy ápoló ne lett volna hajlandó teljesíteni az átvezénylést, hiszen ők a betegek gyógyítására esküdtek fel.

Az influenza elleni ingyenes oltással kapcsolatban közölte: a nehezen mozgó idősek a háziorvosoknál kezdeményezhetik a térítésmentes védőoltás beadatását, s ezekben az esetekben az orvos a beteg otthonában fogja beadni a szérumot. Szavai szerint a mentőautókat antigén gyors tesztekkel látták el, amely, ugyanolyan pontos mint a PCR teszt, de nagy előnye a gyorsasága, hiszen menet közben is el lehet végezni a vizsgálatot, s mér útközben értesíteni tudják a kórházakat, ha pozitív a páciens, aki így rögtön a megfelelő helyre kerül, nem kell várakozni a teszt eredményére.

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília elmondta, eddig 909 orvos átvezénylése történt meg, szakápolók és segédápolók is vannak ebben a körben. Mint mondta, olyan szakembereket vezényeltek át, akik a koronavírus elleni küzdelemben létfontosságú szaktudással és rutinnal rendelkeznek, és ezzel segíteni tudják a járványhelyzetben terheltebb egészségügyi intézményeket.

Müller Cecília arra is kitért: a járvány második hullámában az egész világon nagyobb a megbetegedések száma, emelkednek az eset- és halálozásszámok. – Az elmúlt heti adatokhoz képest is látszik a tendencia: 18 százalékos az emelkedés Magyarországon is. A középkorú, 40-es korosztály most ez érintettebb, de a 60 év felettieknél is gyakoribb a megbetegedés. A múlt heti átlagos életkori adat a fertőzötteknél 44 év. A 14 éven aluli gyermekeknél is nő a fertőzések száma – ismertette.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a közösségi médiában terjedő hírek szerint ismeretlen személyek fehér védőruhában fertőtlenítés céljából keresnek fel ingatlanokat. A csalók önkormányzati engedélyt mutatnak, de ez hamis, mert ezt a feladatot csak a tiszti főorvos rendelheti el, minden esetben előre értesítik az érintetteket. A rendőrség kéri, ha valaki ilyen, önkéntes fertőtlenítőket észlel, azonnal jelezze. Kiss közölte: az elmúlt 24 órában a rendőrség 35 esetben intézkedett a védekezési szabályok megsértése miatt. Tömegközlekedési eszközön történt maszkviselés elmulasztásának szabálysértése miatt hét személyt vontak intézkedés alá a rendőrök, négy figyelmeztetés három bírság lett az intézkedések eredménye. Kereskedelmi egységben az elmúlt nap során 28 esetben kezdeményeztek rendőri intézkedést a fertőzésveszélyre vonatkozó jogsértések miatt, 18 figyelmeztetés, négy helyszíni bírság és hat feljelentés született. Védelmi intézkedések miatt szeptember 21. óta 1297 esetben figyelmeztették a polgárokat a rendőrök.

Az alezredes elmondta: Magyarország határain a kimenő forgalom zavartalan, a belépőknek átlagosan kétórás várakozásra kell számítaniuk a román és az ukrán határátkelőhelyeken. Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert arról tájékoztatott, hogy magyar állampolgár csak akkor mentesül idehaza a karanténkötelezettség alól, ha a román határtól számított 30 kilométeren belül marad és 24 órán belül hazatér. Beszámolt arról is, hogy a magyar lakosság fegyelmezetten tartja be a védelmi szabályokat, a legtöbben a kereskedelmi egységekben sértik meg a maszkviselési előírásokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.