Nagy nyomás nehezedik az idősekre, amit nehéz elviselni

Müller Cecília tisztifőorvos szeretettel köszöntötte az idős állampolgárokat az Idősek Világnapján.

Elek Nikoletta, Nagy Orsolya
2020. 10. 01. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Róbert, rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta:

a külföldről érkező tranzit áthaladás engedélyezett, a határon egészségügyi vizsgálat várja az érkezőket, ha koronavírus gyanúját nem állapítják meg,

akkor a továbbhaladás biztosított, de 24 órán belül el kell hagyni az országot. Csak pihenőhelyen engedélyezett a megállás. A határokon kifelé három, míg befelé két órás várakozás van.

Müller Cecília tisztifőorvos szeretettel köszöntötte az idős állampolgárokat az Idősek Világnapján. A tisztifőorvos részt vett az Idősek Tanácsának ülésén, az idősek kérdéseket és javaslatot fogalmaztak meg felé.

- Figyelembe vesszük az intézkedéseink során, a pandémia rájuk nehezedik, viseljünk egymás iránti felelősséget. Csak hálával és köszönettel gondolok az idősekre. Rengeteg olyan nyomás nehezedik rájuk, amit nehéz elviselni

– mondta el Müller Cecília.

Mi történik azzal, aki magát betegnek érzi – vetette fel a témát a tisztifőorvos. – Ha valaki belázasodik nincs arra szükség, hogy pánikba essen – tanácsolta Müller Cecília. Hozzátette:

aki betegnek érzi magát, telefonon értesítse a háziorvosát, mérje meg a hőmérsékletét. Mondja el az összes tüneteit.

A háziorvos rendeli el mintavételt, azt megelőzőleg két-három órában étel-ital fogyasztás ne történjen. Pálcával a garatból és az orrból mintát fognak venni.

- Pozitív esetén meg fogja kapni a hatósági értesítést a karantén időtartamáról.

A tünetmentesség kapcsán 10 nap múlva válik szabaddá válik, nem szükséges további laboratóriumi vizsgálat a WHO protokollja szerint

– magyarázta Müller, aki figyelmeztetett: ha az otthon tartózkodás alatt tüntetéssé válna, akkor ismét hívni kell a háziorvost. Főleg a krónikus betegek vigyázzanak magukra. Az életkor sem garancia semmire.

Az iskolai hőmérőzés kapcsán Müller elmondta: a felnőttek esetében ugyanaz az értékhatár 37, 8 fok.

- Lázról 38 fok felett beszélünk, kicsit alá mentünk az értéknek az iskolai tartózkodás megállapításánál

– érvelt a tisztifőorvos.

Müller arról tájékoztatott: 25 szociális intézményben van jelen a vírus, kettő olyan, amely az első hullámban is érintett volt. Ahol jelen van a vírus, ott jellemzően alacsonyak a megbetegedések.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy megérkezett a szezonális influenza járvány is, ami fokozza azt a többletterhet, amit viselni kell az elkövetkező időszakban. Arról is szólt, hogy

a mai napon elkezdődött a testhőmérséklet mérés az oktatási-nevelési intézményekben. A láz mérése egy könnyű eszköz a betegség kiszűrésére

– vélekedett. 37, 8 fokos a limit határ, efölött az érték fölött már lázas állapot feltételezhető. De ez természetesen egyéb betegségre vagy fertőzésre is utalhat – tette hozzá.

Mindenkire érvényes, hogy csak mérést követően léphet be az intézményekbe – hangsúlyozta. Hozzátette: bízik abban, hogy továbbra is fennmarad a tendencia, hogy

a gyerekeket kevésbé érinti a járvány terjedése.

Az országos tisztifőorvos a koronavírus legfrissebb adatait is ismertette: mára 848 fővel emelkedett a fertőzöttek száma. Így összesen a járvány kezdete óta 27 309 pozitív esetet regisztráltak. A mai napon az aktív betegek száma 20 410 fő. Kórházban 710 embert ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában 16 ember hunyt el, ez egy magas szám, azokhoz az adatokhoz képest, amit eddig közöltek – állapította meg.

Müller Cecília hangsúlyozta:

a közösségi terjedés lényege, hogy nem tudjuk megmondani, ki lehet fertőzött, akár tünetmentesen is.

Így továbbra is nagyon ébernek kell maradni – figyelmeztetett.

Rendkívül fontos az a megelőző szabályrendszer, amit mindig elhangzik: vigyázni kell a magas kockázatot viselő embertársainkra.

A PCR-tesztekkel kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta: az elmúlt napon 11 972 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Változatlanul érvényes a szabály, hogy mindenki,

akit a háziorvos gyanús esetnek feltételez, ahhoz kihívhatja a Országos Mentőszolgálat mintavételi egységeit,

és a vizsgálat térítésmentesen megtörténik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.