időjárás 21°C Csaba 2022. július 6.
logo

Ősszel is vadásznak a horrorkaravánokra a rendőrök

Végh Attila
Forrás: police.hu
2020.10.14. 10:32
Ősszel is vadásznak a horrorkaravánokra a rendőrök

A koronavírus miatt elrendelt határzár humanitárius elvek alapján kijelölt tranzítútjait vették górcső alá az Észak-Magyarországon engedélyezett utakon a borsodi rendőrök október 12-én és 13-án. A külföldi hatósági jelzésű járművek, vontatmányok ellenőrzése, a sebességtúllépés és a túlsúly miatti jogsértések szankcionálása, az ittas vagy drog hatása alatt álló sofőrök kiszűrése volt a cél a hétvégi kamionstop utáni első munkanapokon.

Az akció során a rendőrök a baleset-megelőzési szempontok érvényesítésére is nagy hangsúlyt fektettek. Mivel többségében román honosságú járművek forgalmára számítottak, a román nyelvet ismerő rendőröket is vezényeltek az akcióba tolmácsként.

A rendőrök a horrorkaravánokat is figyelték. Az ország nyugati határain szolgálatot teljesítő rendőrök is kiszűrik, visszafordítják a szabálytalan vontatmánnyal közlekedőket, mégis több ilyen szerelvény felbukkan az ország útjain. A Magyar Nemzet információi szerint a nyugati határt szabályosan átlépve állítják össze újból a közlekedésre veszélyes minikaravánokat, túlsúlyos vontatmányokat, melyek stabilitása, fékhatása is erősen megkérdőjelezhető.

A szervezett ellenőrzés során a rendőrök 34 gépjárművezetőt igazoltattak, akikkel szemben alkoholszondát is alkalmaztak. Sebességtúllépés, túlsúly, műszaki állapot és vezetői engedély lejárata miatt az egyenruhások helyszíni bírságot nyolc esetben szabtak ki, 135 ezer forint összegben. Hat alkalommal közigazgatási bírság kiszabását alkalmazták, összesen 210 ezer forint értékben sebességtúllépés és leállósáv jogosulatlan használata miatt. A rendőrök egy járművezetővel szemben kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hiányáért szabálysértési feljelentést kezdeményeztek.

Az egyenruhások az éjszaka folyamán 17 szabályszegővel szemben összesen 490 000 forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések során egy elfogatóparancs hatálya alatt álló, körözött személyt is elfogtak a rendőrök, egy kisteherautó utasaként találták meg a férfit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.