időjárás -8°C Timót 2022. January 24.
logo

Teljes létszámban elfogták a rendőrök a rezes bandát

Végh Attila
2020.10.13. 21:35
Teljes létszámban elfogták a rendőrök a rezes bandát

Belső informátor adta a tippet egy kilenc évvel ezelőtti rabláshoz. A megoldásra idén szeptemberre jöttek rá a budapesti nyomozók, azt is megtudták, hogy a bűnözők harmadár alatt, 16 millió forintért tudták eladni a zsákmányt, és az orgazdát is sikerült azonosítani. A Magyar Nemzet információi szerint a banda tagjai egyenlő arányban osztották négy részre a lopott szállítmányért kapott pénzt.

2011. április 27-én reggel elindult volna egy kamion, rakterében 23 tonna rézhulladékkal, ami akkor napi áron 52 millió forintot ért. A zuglói telephelyet csak egy portás őrizte, aki nem tudott mit tenni, amikor nem sokkal éjfél után két álarcos bandita rontott rá a portásfülkében. Megverték, megkötözték, majd kinyitották a telephely kapuit. Az utcáról befutott egy férfi, bepattant a kamion vezetőfülkéjébe, és az álarcosokkal együtt elhajtott a teherautóval.

https://www.youtube.com/watch?v=iCCgJx4CP3g&feature=emb_logo

 

A vontatót másnap délelőtt Zsámbék külterületén találták meg a rendőrök, pótkocsi már nem volt mögötte. Sem ott, sem a rablás helyszínén nem sikerült olyan nyomot találni, ami előrébb vitte volna a nyomozást, ezért másfél év elteltével felfüggesztették azt.

A Magyar Nemzet információi szerint azonban az ellopott kamion vezetőfülkéjében a bűnügyi technikusoknak sikerült olyan DNS-nyomot rögzíteniük, ami a sértett cég egyik sofőrjének genetikai adataival sem egyezett. 2014-ben egy másik bűncselekmény nyomozása közben hallgatták ki gyanúsítottként a most 59 éves G. Gábort. A férfit rabosították, felvitték a hazai és a nemzetközi kriminológiai adatbázisokba az ujjlenyomatait és a DNS-adatait. Az ellenőrzéskor a rendszer kimutatta, hogy az ő DNS-ét találták meg a zsámbéki kamionban. G. Gábort gyanúsítottként hallgatták ki, de nem beszélt bűntársairól. Nyolc év börtönre ítélték, azután a rablás ügyét megint fel kellett függeszteniük a nyomozóknak.

2020 márciusában a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói olyan információkhoz jutottak, amik alapján sikerült feltérképezniük G. Gábor 2011-es kapcsolatrendszerét, majd azonosítani bűntársait, akiket október elejére elfogtak. A 44 éves T. György és a 47 éves Cs. Zsolt voltak a portást megtámadó két álarcos, a biztos tippet pedig a károsult cég egyik munkatársától, az 56 éves, budapesti K. Istvántól kapták. K. István szerzett vevőt: a 46 éves, bicskei H. Gábor az érték harmadánál is kevesebbet fizetett ki a bűncselekményből származó rézért. A Magyar Nemzet információi szerint a szabadlábon védekező orgazda a kifizetett összeg duplájáért adta tovább a fémhulladékot, a pótkocsit is szétbontották, hogy ne lehessen azt se megtalálni.

A BRFK október 13-án tartott tájékoztatóján Nyerges Béla alezredes, a rablási osztály vezetője elmondta, mára a bandából mindenki rácsok mögé vagy bűnügyi felügyelet alá került.