Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Újabb Airbus helikopterek érkeztek a szolnoki bázisra

Baranyai Gábor
2020.10.05. 16:50
Újabb Airbus helikopterek érkeztek a szolnoki bázisra

Újabb két géppel bővült a Magyar Honvédség Airbus H145M könnyűhelikopter-flottája. A németországi, donauwörthi gyárból átrepült, a 15-ös és a 16-os oldalszámú gépek hétfőn landoltak a szolnoki helikopterbázison. Ezzel tizenegyre emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú szállítóhelikopterek száma Szolnokon.

A tervek szerint idén 16 gép kerül a honvédség kötelekébe, és jövő év közepére lesz teljes a H145M-flotta.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, 2018-ban húsz H145M könnyű szállító, kutató-mentő és támogató helikoptert rendelt meg az európai hadiipari vállalattól a Magyar Honvédség.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak. A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 darab H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő, közepes méretű katonai szállítóhelikoptert is rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású MI–8-as és MI–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel. Az európai hadiipari óriáscéggel való együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó kompetenciaközpontot is felépít Gyulán.

Az október 5-én átrepült két új H145M helikopter a szolnoki bázison.
Fotó: Facebook/Magyar Honvéd

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.