A NAV indíthat eljárást Bíró László ügyében

Költségvetési csalás miatt a NAV indíthat eljárást a baloldal bukott antiszemita jelöltje, Bíró László korrupciógyanús ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Az esettel kapcsolatban szintén feljelentést ígérő Hadházy Ákos lapunknak azt állította, hogy ügyvédje a jövő héten készül el a beadvánnyal.

Bákonyi Ádám
2020. 11. 25. 5:45
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
Budapest, 2020. január 29. Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az erkölcsi felelősség végképp rájuk égett, a baloldali pártvezetők egyelőre megúszták a szerencsi időközi választás lehetséges büntetőjogi következményeit.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis elutasította Tényi István korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztására vonatkozó beadványát, amely alapján három év szabadságvesztésre is ítélhették volna a baloldal prominenseit. Az ügyészség indokolása szerint a vonatkozó szabályozás – Btk. 300. paragrafus – alapján hivatalos személynek akkor van feljelentési kötelezettsége, ha kifejezetten ebbéli minőségében hitelt érdemlően szerez tudomást még le nem leplezett vesztegetésről.

Hadházy fenntartja, hogy jelzett az ellenzéki elnököknek Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismert: a közelmúltban lezajlott a szerencsi időközi országgyűlési választás, ahol az ellenzék közös jelöltje, az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült Bíró László alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csupán a választás másnapján közölte: bár egy Bíróval kapcsolatos súlyos korrupciós ügyről tudomása volt, szolidaritásból erről a nyilvánosságnak nem, ám az ellenzéki pártok vezetőinek beszámolt – akik ezután sem tettek semmit. A baloldali pártok egy nap hallgatás után közös közleményben határolódtak el Hadházy állításától azt hangoztatva, hogy a független képviselő egyiküket sem kereste meg Bíróval kapcsolatos aggodalmaival. Tényi István ekkor fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amelynek elutasító határozata után immár költségvetési csalás gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen tett bejelentést. Utóbbi a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsgálati osztályának továbbította a feljelentést a szükséges intézkedések megtétele végett.

Mindeközben Hadházy Ákos közösségi oldalán bizonyítékokat tett közzé Bíró László korrupciógyanús ügyéről, megerősítve: bizonyítani tudja, hogy az ellenzéki pártok vezetőinek értesülniük kellett a jelzéseiről, amelyeket többüknek személyesen tett meg.

Hadházy végül közölte, hogy feljelentést tervez Bíró ügyében. Mivel ez mindeddig nem történt meg, lapunk megkereste a képviselőt, hogy tartja-e a szavát. Azt is megkérdeztük tőle, hogy ha mégsem tesz feljelentést, akkor az nem hitelteleníti-e a korrupció ellen folytatott tevékenységét.

– A feljelentést készítő ügyvédnek a megbízást megadtam, aki arról tájékoztatott, hogy jövő hét közepére készül el vele,

mert előtte a maszkgyártó kínai gépsor, illetve a Kovács Sándor képviselő körzetében történt visszaélések miatti feljelentéseket is meg kellett írnia – közölte lapunkkal Hadházy Ákos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.