A volt főügyész csak februárban áll bíróság elé

A Fenyő-ügy nyomozása kapcsán még bűnpártolással gyanúsították Gyárfás Tamás barátját, a volt fővárosi főügyészt.

2020. 11. 24. 12:08
Gyárfástól állítólag csak versszerűen összevágott anyagot kapott
Gyárfás Tamástól állítólag csak versszerűen összevágott anyagot kapott Ihász Sándor Fotó: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 3-ra napolták Ihász Sándor volt fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész büntetőügyét, amit hivatali visszaélés vádjával indítottak ellene. Úgy tudjuk, a november 24-re kitűzött perelőkészítő ülés technikai okok miatt maradt el a Fővárosi Törvényszéken.

[caption id="" align="alignnone" width="533"] Ihász Sándor 2009. július 30-án fővárosi főügyészként egy sajtótájékoztatón
Fotó: MTI[/caption]

 

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta abban az esetben, ha a volt főügyész az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról.

Ennek azonban gyakorlatilag semennyi esélye sincs. Ihász nyilatkozataiból kitűnik, hogy tagadja a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, így február 3-án minden bizonnyal nem tesz beismerő vallomást; az ügyet tárgyalásra fogja utalni az eljáró bíró.

A volt főügyészt 2018. április 20-án hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során aznap a nyomozó ügyészek házkutatást tartottak, majd meggyanúsították Ihászt.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az úgynevezett Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek. A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében Gyárfás Tamástól, akit felbujtással gyanúsítottak meg (Gyárfás azóta vádlott – a szerző), és aki azért fordult az általa személyesen ismert – sajtóhírek szerint – barátjához, Ihász Sándorhoz, hogy tőle tanácsot kérjen. A gyanúsítás szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezeket a bizonyítékokat a KNYF által korábban lefolytatott házkutatás során foglalták le.

A KNYF akkori közleménye szerint az emberölés felbujtóinak gyanúsítotti kihallgatását követően kerülhetett sor Ihász kihallgatására. A volt főügyész a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. Szabadlábon védekezik.

A KNYF idén március 20-án nem bűnpártolás, hanem a gyanúsítás szerinti tartalommal csak hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtott be vádiratot Ihász Sándor volt főügyésszel szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ihász a DK igazságügyi szakértője lett

A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség és a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályának volt vezetője, az egykori fővárosi főügyész, Ihász Sándor szeptember elsejétől a Demokratikus Koalíció frakcióját segíti igazságügyi szakértőként. Feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak.

A DK parlamenti képviselőcsoportja (2020. szeptember 14-i közlemény)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.