Az orvosok kirendeléséről is tárgyalna a szakszervezet

A bérfejlesztés mellett azt is fontosnak tartja az MSZ EDDSZ, hogy az egészségügy átszervezésében senki ne járjon rosszul. Tárgyalnak arról is, hogy az orvosok, szakdolgozók kirendelése nem rójon súlyos terhet a családjukra.

2020. 11. 05. 12:36
null
A járvány második hulláma elérte hazánkat is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején úja tárgyalóasztalhoz ültek az egészségügyben dolgozókat képviselő szakszervezetek, köztük a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint az Emmi képviselői. Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a márciusban megszakított és most újra induló egyeztetéssorozat célja, hogy döntsön az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésének az észszerű elosztásáról. Ezt az október elején megszavazott 2020. évi C. törvény bevezetéséhez szükséges kormányrendeletek előkészítésével tehetik meg a résztvevők.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy

a bérek fejlesztésével azt kívánják elérni, hogy a hálapénz végleg eltűnjön a magyar egészségügy rendszeréből,

 

a területen dolgozók elégedettek legyenek a bérükkel, a betegek pedig minden egészségügyi intézményben ugyanolyan színvonalú ellátásban részesüljenek. Utóbbira azért van lehetőség, mert a korábban önkormányzati kezelésben lévő, így az önkormányzatok költségvetésétől függő intézmények mára az állam finanszírozásába kerültek. Az elmúlt években országszerte megújultak a kórházak, rendelőintézetek.

Az a cél, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek is elégedettek legyenek
Fotó: Archív/Magyar Nemzet

– Az állam rendkívül nagy összeget, háromszázmilliárd forintot biztosít a bérfejlesztésre – magyarázta lapunknak Cser Ágnes –, ezért bizonyos mértékig szabályozni is kívánja az egészségügy működését. Az egyeztetések azt szolgálják, hogy minden érintett számára elfogadható döntések szülessenek.

Amint a szakszervezeti vezető kifejtette, az egyik fontos terület, amelyen eredményeket szeretnének elérni, az az összeférhetetlenség. – Azt szeretnénk, ha kipihent és nyugodt orvosok gyógyítanák a betegeket – mondta. – Az elmúlt húsz évben gyakori volt, hogy egy-egy orvos a megállapított heti hatvan munkaórát – legalábbis papíron – túllépve számos helyen vállalt helyettesítést, túlórát, mellékállást, és ezt senki sem ellenőrizte. Ez zűrzavart teremt, kifárasztja az orvosokat.

A betegeknek joguk van ahhoz, hogy olyan orvos kezelje őket, aki kipihent, felkészült, és rájuk koncentrál.

 

A másik terület, amelyen fontosnak tartja az MSZ EDDSZ az észszerű megállapodást, az a kirendelés. A járványügyi helyzetben a kórházaknak rendkívüli terheléssel kell szembenézniük. Ezeknek a terheknek a csökkentésére kívánja a kormány elérni, hogy hasonló helyzetekben az egészségügyi dolgozók kirendelhetők legyenek, vagyis szükség esetén olyan intézményekbe vezényelhessék őket, ahol a legnagyobb szükség van a tudásukra.

– Indokolt ez az elképzelés – közölte Cser Ágnes. – Válsághelyzetben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az egészségügyben dolgozók is családos emberek, igen magas közöttük a gyermeküket egyedül nevelők száma is.

A jelenlegi kormány politikájának pedig kezdettől az alappillére a családok támogatása.

 

Ezért olyan jogi rendelkezést kell majd megalkotnunk, amely megoldja a szakemberek elosztását, de közben nem ró elviselhetetlen terhet a dolgozók családjára – fejtette ki Cser Ágnes

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.