Értéktelen játékpénzzel fedezte tartozását

Hamis pénzzel rendezte az adósságát, majd később meg is lopta látássérült hitelezőjét egy asszony.

Végh Attila
2020. 11. 04. 9:35
Hamis pénz
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagykunságban nem az első eset volt, hogy játékpénzzel vertek át embereket ismerőseik. Korábban egy születésnapi partira nyomtatott, majd a buli után kidobott másolt játékbankókkal még lovakat és birkákat is vettek, most egy magántartozást egyenlített ki egy adós játékpénzzel.

Fotó: Police.hu

Meglátogatta távoli ismerősét kisújszállási otthonában egy tiszafüredi személy október 28-án kora délután, az indok szerint azért, hogy korábbi tartozását rendezze. A váratlan vendég látogatásának azonban nem ez volt a valós célja, a látássérült családi barátot kétszeresen is át akarta verni. Először is a tartozást valódinak látszó, méretre és színre is az igazi magyar bankókra hasonlító, de vízjel és sorszám nélküli játékpénzzel rendezte, bízva abban, hogy a gyengén látó ismerősnek nem tűnik fel a csalás. A trükk bejött, ám a nőnek ez nem volt elég, úgy volt vele, hogy ha már nem hozott igazi pénzt, akkor inkább vinne.

Távozásakor az asszony – arra való hivatkozással, hogy a konyhában felejtette a táskáját – visszaszaladt a lakásba, majd egy fogasra akasztott kabátból a tulajdonos pénztárcáját ellopta. A férfi az asszony távozását követően be akarta tenni a zsebébe a frissen visszakapott pénzt, ekkor vette észre pénztárcája hiányát, és bejelentést tett a rendőrségen.

A rendőrök a nekik megmutatott valósnak hitt bankjegyutánzatok láttán azonnal összerakták a képet, keresni kezdték a látogatót.

Az egyenruhások Tiszafüred belterületén fogták el, és a Kisújszállási Rendőrőrsre állították elő a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható asszonyt, akit kihallgattak. A terhelt a bűncselekmények elkövetését egy percig sem tagadta, elmondta, a pénztárcát és bankkártyát utazás közben autójából kidobta, csak a készpénzt tette el. A 65 éves gyanúsított az ellopott pénzből több karton cigarettát, tucatnyi táblás csokoládét és egy rekesz energiaitalt vásárolt. A nyomozók a frissen vásárolt árucikkeket és a tartozása fejében a látássérült sértettnek átadott játékpénzt is lefoglalták. A Karcagi Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a gyanúsított őrizetbe vétele idejének letelte után november 1-jétől szabadlábon védekezhet.

Fotó: MTI

A Nagykunságban nem ez az első eset, amikor játékpénz használtak fel a csalók. 2008 őszén egy szajoli vállalkozó tiszteletére szülinapi partit szervezett a család, a meghívó egy húszezres bankjegy másolata volt, amelyre az ünnepelt életkorára és gazdagságára emlékeztetve az 54000-es számot nyomtatták. A buli után a meghívókat a szeméttel együtt kidobták, úgy talált rá a csomagra egy 17 éves kétpói fiatal, aki az alkonyatot kihasználva, valódi bankóknak feltüntetve a papírokat három birkát vásárolt egy gazdától. A sértett másnap a postán akarta felváltatni a nagy értékű pénzjegyeket, ekkor tudta meg, hogy csúnyán átverték. A Magyar Nemzet információi szerint a gazda észrevette, hogy 54000-es szám van a bankón, de a vevő bebeszélte neki, hogy a forint igazodik az euró árfolyamához, hogy könnyebb legyen a váltás, ezért most már nem csak kerek számok lesznek a bankjegyeken.

Az 54000 forint feliratú papírokkal Szolnokon is fizettek, ott kétszázezer forintért két lovat vett a kétpói gyanúsított, a kupecek is csak másnap vették észre, hogy csúnyán átverték őket. A fiú szerencséjére a rendőrök hamarabb találták meg, mint az átvert lókereskedő családtagjai, akik a lovaikat visszakapták a hatóságtól. A 17 éves gyanúsított lakásán még 25 darab 54000 forintos műbankót foglalt le a rendőrség, a fiatalkorú csalót felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Budapesten négy éve egy lakástakarékkal foglalkozó pénzintézet reklámanyagában szerepelt egy 72000 forint címletű bankjegyutánzat, a cég egyik, hasonló összegű visszatérítésére utalva. Néhány szélhámos ezt a színre, méretre azonos reklámanyagból kivágott papírt keverte a valódi bankók közé, több esetben is sikerrel vásárolva a hamisítványokkal, főként autópiacokon, bolhapiacokon, régiségvásárokon. A bank a csalók miatt le is állította a kampánynak ezt a részét, visszavonták az igazi bankjegyekkel méretarányos szórólapokat.

Fotó: Fundamenta

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.