Fegyház lesz a vége az egyenruhásokat ért fenyegetéseknek

Emberölés és terrorcselekmény előkészülete miatt is bíróság elé kell állnia a fenyegetőzőnek.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 11. 18. 22:15
TEK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a büntetőeljárás nyomozati szakasza annak a férfinak az ügyében, aki a bizonyítékok alapján azzal fenyegetőzött, hogy rendőrök életére tör. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség november 18-án vádat emelt ellene, és letöltendő fegyházbüntetésre ítélését indítványozta a bíróságnak.

A nyomozás során beszerzett adatok alapján a 44 éves budapesti férfi 2019 decemberében és 2020 januárjában több beadványában is életveszélyes fenyegetéseket fogalmazott meg. Az írásokat először egy önálló bírósági végrehajtónak, később az Országos Rendőr-főkapitányságnak, valamint a Terrorelhárítási Központnak is elküldte. Minden egyes levélben azzal fenyegetőzött, hogy rendőrök életét fogja kioltani, bosszúból, amiért eljárás indult ellene egy jogsértés miatt. A rendőröket ért fenyegetések ügyében elrendelt nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat eredményes felderítése és feljelentése alapján indult, akiknek sikerült azonosítani a levélírót, kiderítve azt is, hogy egyedül fenyegetőzött, nincsenek bűntársai. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség – a Terrorelhárítási Központ professzionális segítségével – a férfit 2020 januárjában elfogta, és gyanúsítottként hallgatta ki emberölés előkészületének bűntette miatt. Harmincnapos fogva tartás után szabadlábon védekezhetett, de a rendőrökről alkotott véleménye nem változott meg.

Fotó: Police.hu

A férfit hat hónap múlva, 2020 júniusában egy büntetőügyben idézte be a bíróság tanúként. Megtagadta a tanúvallomást, újra csak fenyegetőzni kezdett, megint a rendőröket találta meg célpontnak. Az életveszélyes fenyegetésekkel a tanúkihallgatás elkerülése volt a célja, hogy ezzel is akadályozza a hatóságokat törvényes feladatainak ellátásában. A nyomozó ügyészek a Terrorelhárítási Központ szakembereivel együtt 2020 júliusában ismételten elfogták a férfit, akit most már terrorcselekmény előkészületének bűntettével is meggyanúsítottak, és őrizetbe vettek. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, a bíróság enyhébb kényszerintézkedés – nyomkövető eszközzel biztosított – bűnügyi felügyelet alá helyezte a fenyegetőzőt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfival szemben folytatólagosan elkövetett, emberölés előkészületének bűntette és terrorcselekmény előkészületének bűntette – több rendőr felrobbantásával is fenyegetőzött – miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság letöltendő fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje a férfit. A Magyar Nemzet információi szerint enyhébb büntetést – letöltendő börtönt és közügyektől eltiltást – csak akkor fogadnának el a nyomozó ügyészek, ha a férfi az előkészítő ülésen beismerné a bűnösségét. Erre nincs sok esély, mert a férfi még az írásszakértők egyértelmű elemzése, a tanúvallomások és a közvetlen bizonyítékok ellenére is azt állítja, nincs köze a fenyegetőző levelekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.