Harminckét határsértőt fogtak el egyszerre

A bűnügyi felderítés információi szerint az elkövetkező napokban csökkenhet a migrációs nyomás.

Végh Attila
2020. 11. 02. 16:05
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október közepi állapotokhoz képest valamivel kisebb a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán, de az év 44. hetében is 1200 felett volt az illegális határsértők száma, csakúgy mint az előző hétvégén. A migrációs ügyekben végzett bűnügyi felderítés adatai szerint a rendőrség arra számít, hogy a márciusi–áprilisi állapotokhoz hasonlóan – a Németországban, Franciaországban és Ausztriában újra bevezetett kijárási korlátozások miatt – csökkenhet a határsértők Európa belső részei felé irányuló mozgása. A korlátozások az embercsempészek útvonalaira is érvényesek, a migránsokat ráadásul többnyire éjszaka utaztatják, így a kisebb forgalom miatt nagyobb a lebukás veszélye, amit a bűnözők nem szívesen vállalnak.

A mindenszentek napjával befejeződött héten Békés megyében, a magyar–román határ mentén intézkedtek a rendőrök az utóbbi hetek legnépesebb gyalogos migránscsoportjával szemben. Október 31-én este nyolc óra körül a Mezőgyánhoz tartozó Nagygyanté külterületén figyeltek fel a járőrök egy út szélén álló román kisteherautóra. Igazoltatták a sofőrt, amikor hangokat hallottak a közeli erdőből, a teherautó vezetőjét szólongatták többen is. A rendőrök erősítést hívtak és körbevették a területet; három iráni, egy palesztin, egy iraki, tizenegy afgán és tizenhat szír férfi került elő a fák közül.

Egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Elfogásuk előtt Románia felől illegálisan lépték át az államhatárt. Egy úgynevezett „sétáló” (a migránsokat a határig kísérő embercsempész) kalauzolta őket a zöldhatáron, aki a teherautót meglátva visszament Románia felé, azt hitte, célhoz ért a „szállítmányával”. A migránsokat az út szélén várakozó román férfi vitte volna tovább. A Magyarországra illegálisan érkezett harminckét külföldi ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd átadták őket a román hatóságoknak. A román állampolgárságú teherautó-sofőrt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatósága embercsempészés kísérletének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette.

Fotó: Police.hu

A csongrádi határszakaszon ismét megjelentek a Tiszán csónakkal próbálkozó határsértők. A rendőrség határt védő vízirendészeti járőrei mentették ki, majd fogták el őket, öt gumicsónakban 17 migránst húztak partra. Csak a hét második felében 435 migránssal szemben intézkedtek a határvadászok. Ásotthalom közelében bukott le a legnagyobb, húszfős csoport, itt október 30-án egy újabb, a kerítést kikerülő alagutat fedeztek fel a rendőrök.

A csongrádi rendőrök Csanádpalotánál megtaláltak egy körözés alatt álló Audit is; az autót a német rendőrök keresték, a bérelt kocsit egy hete elfelejtette visszavinni egy román férfi a tulajdonosának. Csengersimánál egy Land Rover terepjáró akadt fent a hálón, a lopott terepjáró sofőrje nem tudhatta, a magyar határt védő rendőrök a gyártó segítségével speciális kiképzést kaptak a típus titkos azonosító jeleinek felismerésére. A magyar rendőrök ebben annyira profik, hogy az olasz csendőröket is ők tanították meg az autólopást felismerő trükkökre. A nagykereki határátkelőhelyen egy kamion akart kilépni Románia felé, az ellenőrzés során kiderült, a teherautót az angol rendőrök köröztették, a sofőrt a Scotland Yard kérésére a határrendészek elfogták és őrizetbe vették.

Fotó: Police.hu

A Kiskun határszakaszon továbbra is Hercegszántó és Hóduna a határsértők legkedveltebb terepe, úgy vélik, itt a domborzati viszonyok miatt, az erdős-bozótos területen könnyebben el tudnak menekülni a műszaki zár illegális átlépése után a rendőrök elől. A sikeres rendőri intézkedések nem támasztják ezt alá, ennek ellenére hetek óta itt próbálkoznak legtöbben a határsértéssel, nagy valószínűséggel az embercsempészek útmutatói alapján. Tompán, Kelebiánál, Kunbaja és Gara mellett is több tucat migráns került rendőrkézre, Bajánál egy szerb férfi öt szírt csempészett be Magyarországra – elfogták őket.

Az Enfast (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) segítségével és a német rendőrség célkörözési egysége speciális alakulatának közreműködésével sikerült elfogni a hétvégén a németországi Karlsruhe városában egy férfit, akit embercsempészet miatt ítélt börtönre a Szegedi Törvényszék, de az elítélt megszökött. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztályának munkatársai szereztek információt az embercsempész tartózkodási helyéről. A szegedi H. János januárban tűnt el, október 30-ig tartott a bujkálása, a kiadatási eljárást követően november 3-án már egy magyar börtönben kezdheti meg büntetése letöltését; a szökés miatt nem számíthat feltételes szabadlábra helyezésre jó magaviselet esetén sem.

A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai november 2-án befejezték annak az ügynek a nyomozását, melyben egy lezárt zalai úton akarta kikerülni a határt egy autós három héttel ezelőtt Bödeházánál. Öt román akart átjutni így Ausztriába, az ideiglenesen lezárt határátlépési pontot kikerülve azonban az autójuk elakadt az árokban, így találtak rájuk a rendőrök. Az autó utasai megrongáltak közlekedési táblákat is, a jelzőtáblák talpaiból és rúdjaiból akartak hidat építeni a határátkelő pont melletti vízelvezető árkon. Mivel a határsértés így meghiúsult, az autót vezető román nő ellen eljárás indult közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Fotó: Police.hu

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.