Jogerősen elítélték a büntetőfékező audist

Büntetőfékezésért 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélték B. Zoltánt, aki egy évig nem vezethet.

Forrás: kozlekedesbiztonsag.kti.hu2020. 11. 18. 15:20
null
Az audis azután vesztette el az önkontrollját, hogy nagy sebességgel megérkezett áldozata autójához és fékezni kényszerült Forrás: Az áldozat autójának kamerafelvételéből
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék annak az audisnak az ítéletét, aki még május 27-én leszorítással és büntetőfékezéssel veszélyeztetett egy autóst, amiért az – az audis szerint – túl lassan hajtott az M0-s autópályán az M3-as felé – írta meg elsőként a Közlekedésbiztonság című szakportál. B. Zoltánt első fokon 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Dunakeszi Járásbíróság június 22-én, és egy évre a járművezetéstől is eltiltotta. Ezt az ítéletet hagyta jóvá kedden a másodfokon eljáró törvényszék.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint B. Zoltán, miután az előtte haladó autó nem változtatott a sebességén, és nem tért át a mellette lévő (amúgy jobbra kanyarodó) sávba, áthajtott a Fót irányába jobbra kanyarodó pályára, majd miután szabálytalanul „megelőzte” a sértett autóját, indokolatlanul intenzív fékezésbe kezdett. Az ütközés elkerülése érdekében a sértett is fékezésre kényszerült. „B. Zoltán újra áttért a külső forgalmi sávba, és az időközben leengedett ablakon keresztül integetett a sértett felé, miközben autóját folyamatosan a sértett gépjárműve felé kormányozta, azért, hogy azt a szalagkorlát felé szorítsa” – olvasható egyebek mellett a közleményben.

A vádlott azzal, hogy indokolatlanul intenzív fékezésre kényszerítette a sértettet, valamint azzal, hogy nem az általa használt forgalmi sávban, jobbra tartva közlekedett, közvetlen veszélynek tette ki a sértett életét és testi épségét.

 

Az audis veszélyes tettéről több felvétel is készült. Rögzítették az esetet az autópálya forgalomfigyelő kamerái és a büntetőfékezéssel sújtott autó fedélzeti kamerái is. A felvételek tanúsága szerint, miután az audis nem tudta levillogni maga elől a szerinte indokolatlanul lassú járművet, a szabálytalan előzés után többször is megkísérelte megállásra kényszeríteni. Amint a sértett fedélzeti kameráinak felvételein is látszik, csak kevésen múlott, hogy a két autó összeütközzön.

Mindeközben az Audi vezetője a sofőr felőli ablakon keresztül mutogatott valamit a sértettnek, aki még így se volt hajlandó követni az utasításait, és amint tehette, továbbhajtott. Az sem a rendőrségi nyomozás során, sem a bíróság előtt nem derült ki, hogy miféle igazolványt mutogatott, és miért.

Az audisnak ez azonban még mindig nem volt elég. Újból megpróbálta rákényszeríteni áldozatát, hogy soroljon ki a járműforgalom elől elzárt területre, mert beszéde lenne vele.

Azóta sem derült ki, mit akart az audis, mi volt a célja a veszélyes akcióval, miről és miért akart beszélgetni – feltéve, hogy csak beszélgetni akart – áldozatával.

A megleckéztetett autós színleg kiállt a forgalomból, ám azonnal gázt adott, amint az őt egzecíroztató audis kiszállt a kocsijából.

A kamerafelvételek alapján a rendőrség rövid időn belül azonosította az audist. A 43 éves B. Zoltán nem tulajdonított jelentőséget a történteknek, a rendőröknek elsőre azt mondta,

az ilyesmi szinte mindennapos.

A rendőrségi gyanúsítotti kihallgatásán már elismerte tettét, és sajnálkozását fejezte ki, bár hozzátette, hogy szerinte a másik sofőr provokálta őt. A törvényszék ítélete jogerős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.