Karácsony zöldfelület helyett plázaépítésre adna engedélyt Cinkotán

A Fővárosi Önkormányzat szándéka szerint a cinkotai volt strand helyén akár négy-öt szintes, közel Sugár méretű pláza is épülhetne – írja Facebook oldalán Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. A kerületvezető kitér arra is, hogy amennyiben vállalkozási területté nyilvánítanák át a területet, az államnak tízszeres áron kell majd kisajátítani a telket a M2-GHÉV projektnek a kivitelezésekor. Kovács Péter azt ígéri: nem hagyja annyiban.

2020. 11. 03. 16:50
Kovcs Pter
Budapest, 2017. július 4. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Önkormányzat a XVI. kerületi önkormányzatot megkerülve, a terület tulajdonosának kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarja rekreációs területből vállalkozási területbe sorolni a cinkotai strand területét. Több mint öt évig ellenálltam – és most is ellenállok – innen-onnan érkező, ilyen-olyan nyomásoknak, nem hagytam a terület átminősítését, s most jön egy új főpolgármester, és megkerülve a kerületet ezt teszi – írja felháborodott Facebook-bejegyzésében Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. A kerület vezetője leszögezte: reméli, hogy a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangú szavazatával támogatja majd a zöldterület megőrzését célzó javaslatát a november 11-i ülésén.

A Fővárosi Önkormányzat településszerkezeti tervének felülvizsgálata zajlik jelenleg is. A törvény erejénél fogva kötelező megküldeni a kerületi önkormányzatoknak véleményezni a javaslatot, ezt meg is kapta az önkormányzat tavasszal.

– A XVI. kerületi önkormányzat nevében 2020 áprilisában el is küldtem a véleményt a főpolgármesternek. Viszont ebben a fővárosi tervezetben még nem szerepelt a cinkotai strand átminősítési szándéka. 2020. október végén kaptam értesítést az állami főépítésztől a fővárosi településszerkezeti terv módosításának véleményezési szakaszáról, melyben megdöbbenéssel olvastam az átminősítés tervéről – emlékeztetett Kovács. A polgármester hozzáfűzte: a Fővárosi Önkormányzat anyagában, ahol civil szervezetek véleménye között tünteti fel a terület tulajdonosának kérelmét, amelyet elfogadásra javasol, most már ez szerepel. Kovács Péter azt is megemlítette, hogy ezzel Karácsony Gergely keresztbe tesz a M2-GHÉV projektnek is, mert ennek a területnek a felhasználásával tervezik a jelenlegi HÉV-kereszteződés külön szintű csomópontjának kialakítását. Ha rekreációs területből vállalkozási területbe sorolja a főváros a telket, tízszer annyit ér.

– Tízszer több pénzért kell majd az államnak kisajátítania a telket. Úgy látszik, van az a pénz – hívta fel a figyelmet a kertvárosi polgármester. Kovács Péter emlékeztetőül azt írja: több mint öt éve merült fel először a terület tulajdonosában, aki árverésen vette meg a területet, hogy átminősítteti és bevásárlóközpontot épít ide.

– Sok-sok tárgyalási forduló után is ott tartottunk, hogy maximum a rekreációt szolgáló kis alapterületű, de nagy zöldterülettel – tóval, sétányokkal – rendelkező fitneszterem épülhetne itt, esetleg nyugdíjas otthon. De valahogy a látványtervek mindig inkább lakóparki házakhoz, szállodákhoz és plázához hasonlított. Nem is jutott el odáig a terv, hogy a kerületi képviselő-testület foglalkozzon az üggyel. Erre most jön Karácsony Gergely vezette liberális fővárosi vezetés és a pláza kap elsőbbséget a zöldfelület és a rekreáció helyett. Nem ezt ígérték! Nem hagyom annyiban, írtam az állami főépítésznek és a főpolgármesternek is – szögezte le Kovács Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.