Két év alatt több mint 80 unokázós csalót fogott el a BRFK

A budapesti speciális nyomozók két, Angliából irányított maffiacsoportot is felszámoltak.

2020. 11. 18. 15:45
null
Fotó: FOLDI D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi sikerek bebizonyították, helyes döntés volt a budapesti rendőrfőkapitány részéről két évvel ezelőtt, hogy létrehozta az úgynevezett unokázós csalók elleni sepciális nyomozócsoportot. Az idősek megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett csalások felderítésére alakult csoport tizenkét nyomozóval kezdte meg működését. Kidolgozták a bűnmegelőzési és felderítési stratégiákat, és az unokázós módszerrel elkövetett csalások nyomozása mellett koordinálták a kerületi kapitányságok munkáját is. Az elmúlt két év eredményeiről ma online sajtótájékoztatón számolt be Pál Adrián ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese, valamint Nagy-Kovács Dávid őrnagy, a vagyonvédelmi osztály betörési alosztályának vezetője.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Az unokázós nyomozócsoport

fennállása két éve alatt elfogta a bűnszervezetek 82 tagját, illetve vezetőjét,

a csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglalt le, így a vagyonvisszaszerzéssel kártalanítani tudtak számos becsapott idős embert. A nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 66 százalékkal csökkent Budapesten.

 

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták: a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel – legtöbbször egy angliai telefonszámról –, és a beszélgetés során az idősek rokonának adta ki magát.

Volt, hogy a telefonáló azt állította, balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége.

A másik bevált módszerük szerint az álrokon azzal hívta fel az idős embereket, hogy egy kétes ügy vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha kifizeti fogvatartóinak a kért összeget.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértetteket, hogy ők nem tudják elvinni a pénzt, hanem egy ismerősét küldi el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt vagy ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a zsákmányt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.

A bűnszervezet irányítói először családtagjaikat vonták be futárnak, azonban

a sorozatos rajtaütésekkel a futárként foglalkoztatott rokonok megfogyatkoztak, a szervezők pedig egyre tágabb ismeretségi körökből verbuváltak futárokat;

a legidősebb futár a 74 éves J. László volt, aki egy idős nőtől 20 millió forintot szerzett meg, őt a nyomozók a pénzátadás után elfogták, és a rekordösszegű kicsalt pénzt hiánytalanul visszaadták a sértettnek. Egy másik futár elébe ment elfogásának, 2020 szeptemberében feladta magát a rendőrségen, miután hallott a sorozatos rajtaütésekről.

A nyomozók az Egyesült Királyságból irányított két szervezet tagjai közül összesen 82 csalót, 63 futárt, 12 irányítót és hét szervezőt fogtak el.

Az egyik bűnszervezet vezetőit, N. Csabát, L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát november 10-én fogták el az Egyesült Királyságban, ők jelenleg kiadatási őrizetben vannak. A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható L. Attilát és H. Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik.

A legújabb módszer: átutaltatják a pénzt

Az úgynevezett unokázós csalók az utóbbi időben arra kérik az áldozatokat, hogy egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, hogy a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát. A rendőrök soha senkinek nem telefonálnak azért, hogy utaljon pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.