Koronavírusos az egri idősotthon majdnem összes lakója

Ötvennégy lakó és dolgozó tesztelése pozitív eredménnyel zárult, ketten negatív eredményt kaptak, egy pedig nem volt értékelhető – írja a HEOL.hu.

Forrás: MW2020. 11. 12. 17:14
null
Fotó: Berán Dániel Forrás: Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerda késő este kaptuk a híreket, miszerint az Idősek Berva-völgyi Otthonának közel kilencven százaléka fertőződött meg a vírussal – jelentette be Mirkóczki Ádám egri polgármester.

– November 10-én hatvan PCR-tesztet igényeltek. Ebből 54 lakó és dolgozó tesztelése pozitív eredménnyel zárult, ketten negatív eredményt kaptak, egy pedig nem volt értékelhető. Mindez megdöbbentő, hiszen már jóval az operatív törzs ajánlása előtt látogatási és kijárási tilalmat vezettünk be. Folyamatos volt a fertőtlenítés, a testhőmérséklet-mérés, és szigorú előírásokat tartottak be. A dolgozók részéről nem volt mulasztás, a vírus mégis szinte mindenkit megfertőzött. Szerencsére eddig mindannyian jól viselték a betegséget, többségül tünetmentes. Ez az eset arra világít rá, hogy a szigorú intézkedések ellenére a koronavírus terjed – mondta a polgármester.

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egri városvezető kér minden intézményvezetőt, hogy haladéktalanul rendeljék el a tömeges tesztelést. Elmondta azt is, hogy már folynak az egyeztetések a közterek fertőtlenítéséről, és hétfőtől egyre több fertőtlenítőpont nyílik meg újra városszerte. Ám ez fokozatos, mivel a már bezárt intézmények munkatársait tudják igénybe venni erre a feladatra.

Szigorítanak a maszkhasználaton az önkormányzatok

Számos megyei jogú város vezetése élt a kormány által biztosított döntési lehetőséggel, és kötelezővé tették a közterületi maszkhasználatot. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét kormánypárti polgármestere csütörtöktől tette kötelezővé a maszkhasználatot a város összes közterületén és a nyilvános helyeken. A szintén fideszes városvezető, Balogh László Nagykanizsán teljes korlátozást vezetett be, csak a szabadtéri sportpályák egyéni használatánál, továbbá a parkokban és a zöldterületeken nem kell maszkot viselni. Farkas Ciprián (Fidesz), Sopron polgármestere a város belterületén minden közterületen kötelezővé tette a maszk használatát. Nem kell az orrot és szájat elfedni a parkban, a parkerdőben, illetve a játszótéren, a szabadtéri edzőparkban, valamint a kutyafuttató területén.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester Székesfehérváron szerda éjféltől lépteti életbe a kötelező maszkhasználatot a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi és nyilvánosan elérhető parkolóban, az összes buszmegállóban, az autóbusz- és vasútállomás egész területén, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőtteknek, továbbá a kutyafuttatókban a gazdáknak.

Szekszárd fideszes vezetése is kötelező maszkhasználatot írt elő a közterületeken a parkok kivételével. Veszprémben csütörtökön 5 órától kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése minden buszmegállóban, a buszpályaudvar és a vasútállomás teljes területén, a belvárosban, minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban és a vásárcsarnok területén.

Szerda éjféltől Miskolc valamennyi közterületén kötelező lesz a szájat és az orrot elfedő védőmaszk viselése – erről a legújabb kormányzati intézkedésekkel összhangban a miskolci operatív törzs szerda reggeli ülése után Veres Pál, Miskolc baloldali polgármestere döntött.

Szolnokon Szalay Ferenc polgármester bejelentése alapján csütörtök reggel öt órától kötelező közterületen a maszkviselés a buszmegállókban, valamint várakozás közben hivatalos ügyintézésnél, óvodáknál, iskoláknál a gyermekre várva, illetve üzletek előtt sorban állva.

A Botka László MSZP-s polgármester vezette önkormányzat Szeged teljes közterületére vonatkozólag döntött a kötelező maszkhasználatról. Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere szerda estére ígérte a szabályozás részleteinek közlését.

Érd baloldali vezetője, Csőzik László döntése értelmében a városban egy sor – rendeletben leírt – közterületen, illetve nyilvános helyen a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni.

A független Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere arról döntött, hogy az üzletek és az oktatási-nevelési intézmények bejáratának ötméteres körzetében, minden buszmegállóban és a kutyafuttatókban kötelező maszkot viselni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.