Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dél-ázsiai ország ötezer Oxford–AstraZeneca oltóanyagot küldött volna Magyarországnak.

Forrás: Blikk, BBC, Bdnews242021. 02. 03. 11:00
null
Kangra, 2021. január 18. Az új koronavírus elleni indiai oltóanyagot, a Covishield-et mutatja egy egészségügyi dolgozó a Himacsal Prades indiai államban fekvõ Kangrában 2021. január 18-án. A vakcinát a világ legnagyobb szérumgyártója, az indiai Serum Institute of India (SII) készíti. MTI/EPA/Szandzsaj Baid Fotó: Szandzsaj Baid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer Oxford–AstraZeneca-licenc alapján készülő oltóanyaggal, azaz 2500 személynek elegendő vakcinával akarta meghálálni Banglades a magyar orvosoknak, hogy 2010 óta a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja mintegy ötszáz égési sebészeti és helyreállító műtétet hajtott végre ingyenesen az országban misszióik során. A beavatkozások között életmentő műtétek is voltak. A dél-ázsiai állam továbbá így fejezi ki köszönetét a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette orvoscsapatnak, amiért sikeresen szétválasztották a sziámi ikerpárt, Rukiát és Rabiát.

A hírt Shahriar Alam bangladesi külügyi államtitkár jelentette be a napokban a parlament ülésén – írja a bangladesi Bdnews24. A dél-ázsiai híroldal továbbá a magyar–bangladesi kapcsolatokról is értekezik, melyekről azt írja, hogy 2016-ban váltak szorosabbá, amikor november végén Haszina Vazed miniszterelnök az országba látogatott. A cikk emlékeztet továbbá arra is, hogy Magyarország az európai országok közül elsőként ismerte el Banglades függetlenségét az 1971-es függetlenségi háború után.

 

Lapunk megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Banglades így akarta kifejezni a háláját.

– A felajánlást megköszöntük, de nem élünk vele

– állt a tárca válaszában.

 

Az ügyben Pataki Gergely, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója is nyilatkozott a Blikknek. Az orvos elmondta, örül, hogy csapatával segítették a magyarországi vakcinabeszerzési projektet, és úgy véli, ismerve Banglades lehetőségeit, körülményeit, különösen nagylelkű és értékes adományról van szó. Pataki továbbá hozzátette, ez a hír bizonyítékként szolgál arra is, hogy munkatársainak többéves munkája nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is megbecsülést élvez. A Blikk értesülései szerint Bangladesnek van miből felajánlania oltóanyagot a magyar kormánynak, hiszen már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további 25 millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licenc alapján egymilliárd Oxford–AstraZeneca vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként a vakcinák darabjáért négy dollárt (1180 forintot) fizet az indiai üzemnek.

– Ez nagyon kedves dolog a bangladesi kormánytól. Tény, hogy a szívünkbe zártuk egymást a helyiekkel. Legutóbb október végén voltunk kint Pataki doktorral, amikor helyreállító műtétet végeztünk az egyik szétválasztott bangladesi sziámi iker, Rabia koponyáján

– mesélte a Blikknek Csókay András, hozzátéve, hogy a szétválasztott ikrek családjával azóta is tartja a kapcsolatot, legutóbb újév alkalmából leveleztek egymással.

Az új koronavírus elleni indiai oltóanyagot, a Covishieldet mutatja egy egészségügyi dolgozó a Himacsal Prades indiai államban fekvő Kangrában 2021. január 18-án
Fotó: MTI/EPA/Szandzsaj Baid

A Covishield indiai vakcinákat a helyi Serum Institute of India (Indiai Szérumintézet) elnevezésű gyógyszeripari vállalat gyártja az AstraZeneca licence alapján, havonta nagyjából 50 millió adagot állítanak elő belőle. A BBC brit hírportál klinikai vizsgálatokra hivatkozva azt írta, hogy az oltóanyag 90 százalékos hatékonyságot mutatott másfél adag beadása esetén. Az intézet korábbi közleménye szerint csakúgy, mint más koronavírus elleni oltást, két 0,5 ml-es adagban kell beadni 4–6 hét különbséggel. A szérum nagy előnye, hogy olcsóbb, és tárolására is elegendő a hűtőhideg. A Covishieldet India mellett több másik, elsősorban környező ázsiai ország használná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.