Magyarország biztonságos a zsidóság számára

Egy nemzetközi konferencián felszólalva nevezte Köves Slomó Magyarországot a zsidóság számára Európában egyedülállóan biztonságos országnak. Mint elmondta, az antiszemitizmus itt is jelen van, ebben az országban a zsidók mégis túlélési stratégiák nélkül élhetnek.

Magyar Nemzet
2020. 11. 19. 21:24
KVES Mt Slom
Budapest, 2020. január 17. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott kijelentést tett Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség EMIH) főrabbija a Magyarország Barátai Alapítvány által szervezett nemzetközi konferencián. A Madiner cikke szerint a főrabbi így fogalmazott:

Magyarország valószínűleg a zsidók számára legbiztonságosabb hely jelenleg Európában.” Hozzátette: „Ami az antiszemita tendenciákat illeti, Magyarország nemzetközi összehasonlításban mindenképpen biztonságosnak számít.”

Magyarország valószínűleg a zsidók számára legbiztonságosabb hely jelenleg Európában Fotó: Archív/MTI

A cikk beszámol arról, hogy a TEV felmérése szerint 2019-ben csupán 35 esetben történtek antiszemita incidensek Magyarországon. Ez az adat lényegesen jobb, mint a nyugati országok (Hollandia, Franciaország, USA vagy Nagy-Britannia) hasonló adatai, ráadásul még a szomszédos Ausztriában is több esetet regisztráltak a korábbi években. Míg a világ számos részén a zsidó embereknek gyakran túlélési stratégiákra van szükségük, addig Köves Slomó szerint – bár az antiszemitizmus bizonyos mértékben itt is kimutatható – Magyarországon ez nincs így.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.