Orbán Viktor: Túl leszünk rajta, és győzni fogunk

Magyarországon nagyjából az történik a járvány terjedését tekintve, mint Európában máshol. Mi Ausztriát figyeljük, most vagyunk ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt – mondta a miniszterelnök.

Végh Attila
Forrás: M12020. 11. 10. 20:15
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon nagyjából az történik a járvány terjedését tekintve, mint Európában máshol. Mi Ausztriát figyeljük, most vagyunk ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt – mondta Orbán Viktor az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban.

A miniszterelnök elmondta, jelenleg 50 százalék esély van rá, hogy ha így mennek tovább a dolgok, és nem intézkednek, akkor a kórházakban el tudják látni a betegeket. Ez nagyon kevés, ezért az intézkedéseket meg kellett hozni.

Magyarország a három legjobb ország között van a kórházi ágyak tekintetében. Eszköz gyakorlatilag korlátlanul áll rendelkezésre, az orvosaink, és ápolóink is nagyon jók – fejtette ki Orbán Viktor.

Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt – fejtette ki a miniszterelnök, és hozzátette: azért nem szabadult el korában a járvány, mert ezt eddig fegyelmezetten megtették az emberek.

Orbán Viktor bejelentette: előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken éjféltől.

A tesztekkel kapcsolatban óriási szakmai viták vannak, mivel a negatív eredmény pontossága 50-60 százalék csupán, ezért óvatosan kell bánni vele. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a tesztet rendelkezésre bocsátja – sorolta Orbán Viktor, és elmondta, lehetséges, hogy hetente a szociális dolgozókat is szűrni fogják.

– Nagyon bízom abban, hogy az emberek átlátják a helyzet komolyságát. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne újra – fogalmazott Orbán Viktor.

Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik – mondta a miniszterelnök, és hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina.

Orbán Viktor elmondta, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.

Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az asztalon tartani. Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is – mondta a miniszterelnök. Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban – összegzett a kormányfő.

A végén túl leszünk, és győzni fogunk – fogalmazott Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.