időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Sárveszélyre kell számítani az alföldi utakon

Végh Attila
Forrás: kozut.hu
2020.11.10. 14:04
Sárveszélyre kell számítani az alföldi utakon

Az országos, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően váltott téli üzemmódra. A jelenlegi enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén 0-24 órás szolgálatot látnak el, most az utak sárfelhordás miatti csúszásának veszélyeire ügyelnek.

Ősszel a mezőgazdasági betakarítási munkálatok miatt sárosak az utak. A KRESZ szabályai szerint az aszfalt tisztítása egyértelműen annak a feladata, aki a szennyeződést okozza, nincs türelmi idő, azonnal el kell távolítani az útfelületre került veszélyes szennyeződést. A csúszós sár a jégfelülethez hasonlóan okozhat baleseteket, de a megszáradt sárdarabok is megdobhatják a személyautók kerekeit.

Ha az erre kötelezett nem tesz eleget az út megtisztítására vonatkozó rendeletnek több százezer forintos bírsággal is büntethető. Ilyenkor a rendőrség – a katasztrófavédelem bevonásával – vagy az útkezelő gondoskodik a mentesítésről, a forgalom ideiglenes eltereléséről. A balesetveszély elkerülése miatt a közútkezelő járőrei egész nap járják a mezőgazdasági területek melletti utakat, azonnal intézkedve a sárfelülettel borított útszakaszok takarításáról.

A rendőrség szerint nagyon nehéz az útszennyezések szabálysértőinek felderítése, szinte csak tettenéréssel lehetséges. A munkagépek kerekeiről akár száz méteren belül is lekerül a szennyeződés, vagy lefordulnak egy másik mellékútra, földútra, s már nem bizonyítható a jogsértés. A közlekedésrendészeti járőrök tapasztalatai szerint a gazdászok többsége jogkövető, vagy ő vagy egy munkatársa elvégzi a kellő úttakarítást, ám így is kerül sár az utakra. Bár az útszennyezés önmagában csak szabálysértés, a szennyeződés mértékétől függően akár közúti közlekedés veszélyeztetése bűntett miatt is eljárás indulhat a jogsértővel szemben, ami a vezetői engedély bevonásához vezethet.

A közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.