Szabálytalan volt az autóverseny pályájának kiépítése

Hat néző sérült meg egy autóversenyen, a szakértői vélemények alapján a pálya műszaki ellenőre hibázott.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 11. 10. 14:24
Ásotthalom baleset
Forrás: youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Járási Ügyészség 2020. november 10-én vádat emelt azzal a férfival szemben, akinek a mulasztása folytán egy személy súlyos, maradandó fogyatékossággal járó, míg további öt személy könnyű sérüléseket szenvedett egy két és fél évvel ezelőtti roncsderbin. Az ügy nyomozati szakaszában igazságügyi, műszaki és orvosszakértőt is be kellett vonni az eljárásba.

2018. május 1-én Ásotthalmon rendeztek egy autóversenyt. Az országos gyorsasági roncsderbi szabályzat alapján kellett eljárni a pálya kialakításakor, amiért a helyi önkormányzat műszaki ellenőre felelt. Utóbbi a helyszíni bejárás során a pálya minőségét, kialakítását és a biztonságos lebonyolításához szükséges eszközöket az előírt szabályoknak megfelelőnek találta. Azonban a versenyen egy autó ütközés közben kirepült és a nézők közé csapódva hat embert gázolt el.

A földsáncra felfutó és a levegőbe emelkedő autó vezetőjének nem volt lehetősége a jármű sebességének csökkentésére és a levegőben levő jármű mozgásának korrigálására. A kirendelt szakértők szerint a pálya ütközéssel érintett szakasza a szabálytalan kialakítása folytán nem tudta a nézők megfelelő védelmét biztosítani. A vádlott mint a verseny rendezésével megbízott személy a versenyszabályzatban írt előírások – köztük foglalkozási szabályok – megszegésével mások életét, testi épségét gondatlanságból, közvetlenül veszélyeztette. Az ügyészség szerint a férfi a bűncselekményt hanyagságból követte el, ezért maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.