Hekkerekre hivatkozva akartak pénzhez jutni

Az unokázós csalásoknak már nem dőlnek be az idős emberek, új történetet találtak ki a szélhámosok

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 11. 02. 12:11
BRFK Bűnügyi bevetés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerőre emelkedett november 2-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy héttel ezelőtt elrendelt döntése, letartóztatásban marad az a két férfi, aki banki alkalmazottnak kiadva magát akart kicsalni ötmillió forintot egy idős asszonytól. A Magyar Nemzet információi szerint a csalók azt állították: a koronavírus-járvány második hullámában hozott korlátozó intézkedések során több kisebb banknál is feltörték a rendszert hekkerek, és hozzáfértek az ügyfelek számláihoz. Ők viszont segítő szándékkal háznál keresik fel az idős betéteseket, hogy pénzüket egy tőkeerős, államilag támogatott pénzintézetnél helyezzék biztonságba. Hozzátették azt is, hogy ezt a hírt az újságok sem írták meg, nehogy pánik törjön ki.

A mesével október 20-án telefonon keresett meg a 34 éves budapesti B. Tamás, és társa, a 37 éves P. Ottó egy idős fővárosi asszonyt. A behízelgő modorú csalóknak sikerült meggyőzniük a sértettet, aki még azt is megígérte nekik, nem beszél senkinek sem a bennfentes információról. A két férfival történő beszélgetésekhez igazodva az idős asszony másnap bejelentkezett a bankjánál, hogy nagyobb összeget szeretne kivenni a számlájáról. Október 22-én el is ment a lakásásához legközelebbi bankfiókba, négymillió forintot és ötezer eurót vett fel készpénzben. A megbeszéltek szerint ezen a napon újra jelentkeztek az álbankárok, akik a fertőzésveszélyre és a járvány egyre gyorsabb terjedésére hivatkozva azt kérték a nőtől, hagyja nyitva a postaládáját, és tegye bele a pénzt. Ők majd elhelyezik a pénz helyére az elismervényt, az új számlára vonatkozó adatokat, hozzáférési kódokat.

Az idős sértett sajnos csak későn kapott észbe. Telefonált a rendőrségre, hogy tanácsot kérjen, miként vigyázzon a postaládába rakott pénzére a „segítőkész befektetési tanácsadók” megérkezéséig. A rendőrök szerencsére hamarabb értek oda a sértett házához, mint a csalók, így a BRFK munkatársai tetten érték a bűnözőket. A csalók hamis névre regisztrált kártyás telefont használtak, nehéz lett volna ezek alapján azonosítani őket, ráadásul a sértett nem is találkozott velük, nem adhatott személyleírást sem.

Fotó: Police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a két férfi ellen, azt feltételezve, a meséjüket már máshol is megpróbálhatták készpénzre váltani. A nyomozók elkezdték feltérképezni a páros mozgását, telefonhívásait, találkozóit, keresve az esetleges további sértetteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.