időjárás 2°C Balázs 2023. február 3.
logo

Továbbra is elérhető az ingyenes, influenza elleni oltás

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ
2020.11.22. 12:38
Továbbra is elérhető az ingyenes, influenza elleni oltás

– Az országban folyamatosan zajlik az ingyenes, influenza elleni oltások beadása. Az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a három év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina húsz százalékát használták fel – jelezte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Mint írták,

az NNK hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyag fogyásáról azért, hogy folyamatos legyen az ellátás. Így lehetővé válik a megyék közötti, helyi igényeknek megfelelő átcsoportosítás is.

A közleményből kiderül, hogy a jelenlegi adatok alapján 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ide nem kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe pedig, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a szülők figyelmét, hogy november 30-ig jelezzék a három éven aluli gyermekük részére a négykomponensű oltóanyag iránti igényüket a házi gyermekorvosuknál.

Amennyiben a gyermekek igény szerinti beoltása megtörtént, a megmaradó négykomponensű vakcinákat idősebbek kapják meg életkortól függetlenül.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Különösen ajánlott az oltás azoknak, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek – hangsúlyozza az NNK.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.