Varga Judit: Nem független az ügyészség Hollandiában

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása tette egyértelművé, hogy csak papíron független az ügyészség Hollandiában.

Mukatársunktól
2020. 11. 25. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandiának már papíron sem független az ügyészsége, de ez az EU-t egyáltalán nem zavarja – hívta fel a figyelmet Varga Judit igazságügyi miniszter egy szerdai Facebook-bejegyzésében. Szavai szerint ezt az Európai Unió Bírósága (EUB) keddi állásfoglalása teszi egyértelművé.

– Az EUB-nek abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a „végrehajtó igazságügyi hatósággal” szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban. A bíróság szerint az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelemhez kapcsolódó követelményeknek, köztük a függetlenség garanciájának.

A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja. Ezért nem tekinthetők „végrehajtó igazságügyi hatóságnak”

– fejtette ki Varga Judit.

Hangsúlyozta: a holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében, ám most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek. – Az Európai Bizottság bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben – jegyezte meg az igazságügyi tárca vezetője némi iróniával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.