A kormány támogatásából 34 új busz áll munkába Budapesten

Környezetbarát Mercedes-Benz autóbuszok érkeztek az óbudai buszgarázsba, ezek közül 17 azonnal munkába áll, 17 pedig a jövő tavaszig. A beruházás összege 3,2 milliárd forint, amelyet a kormányzat áll, de a járványügyi helyzet miatt a főváros előlegezte meg. A visszafizetést garantáló támogatási szerződést Tüttő Kata és Fürjes Balázs közösen mutatta be.

Kerékgyártó György
2020. 12. 04. 12:58
null
A kormányzati támogatást garantáló szerződést Tüttő Kata és Fürjes Balázs közösen mutatta be Fotó: képernyőkép az online közvetítésből
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzatnak fontos, hogy Budapest élhető, szerethető város legyen – derült ki Fürjes Balázs a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szavaiból azon a december 4-i átadó eseményen, amelyet az óbudai buszgarázsban rendeztek.

34 új, környezetbarát, EURO6 D besorolású Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz érkezett a garázsba, ezek a BKV flottáját bővítik.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója úgy fogalmazott, a BKV-nál az év buszátadással kezdődött, és azzal is végződik. A vállalat kétszáz új dízel busz beszerzésében elkötelezett, ebből negyven már korábban beállt a flottába, a kormánytámogatással most megérkezett 34 járművet pedig hamarosan újabb 15 követi. Mint elmondta, 111 dízel busz beszerzéséhez keresik a forrásokat, ezen felül keresik a lehetőségeket CNG, illetve elektromos hajtású járművek beszerzésére is.

A kormányzat összesen 64 buszt vásárolt a fővárosi és az elővárosi közlekedés fejlesztésére, ebből harmincat már megkapott a Volán, és most Budapest is hozzájuthatott az új közlekedési eszközökhöz. Ezek a dél-pesti régióban állnak munkába, 17 most, 17 a következő év elején.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott, a kormány és a főváros vezetése megegyezett abban, hogy Budapest komoly állami támogatást kap a működtetéshez. Mint mondta, ennek négy eleme van, az elsőben a kormány számos nagy beruházás finanszírozását vállalta magára, amelyek összértéke akár a hatvanmilliárd forintot is elérheti.

A kormányzati támogatást garantáló szerződést Tüttő Kata és Fürjes Balázs közösen mutatta be

A csomagban olyan közlekedésfejlesztési projektek is szerepelnek, mint a budai fonódó villamos déli irányú meghosszabbítása, a környezetbarát Gellért-hegyi sikló megépítése, az Etele téri buszpályaudvar bővítése, valamint a rakpartok gyalogos- és kerékpárosbarát bővítése.

A második elemben – ahogy az államtitkár elmondta – az M3 metró bővítésének teljes, 200 milliárdos kormányzati finanszírozása szerepel. Harmadik elemként Budapest idén is kap a központi költségvetésből 12 milliárdot a közösségi közlekedés működtetésére, a negyedik elem pedig a most folyó buszbeszerzés.

A BKV buszvásárlására megítélt kormányzati támogatást a járványügyi helyzet miatt a kormányzat 2021-ben tudja kifizetni (ez szerepel is a jövő évi költségvetésben), addig ezt a főváros előlegezte meg. Fürjes Balázs úgy fogalmazott, „jó példa ez a közös teherviselésre”, és megköszönte a városvezetés türelmét. 3,2 milliárd forintról van szó. A támogatási szerződést, amely garantálja, hogy a kormányzat ezt az összeget visszafizeti a fővárosnak, Fürjes Balázs és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közösen mutatta be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.