Az óvodákban segítik a felzárkóztatást

A felzárkózás egyik legsikeresebb programjának nevezte az Esélyteremtő óvoda projektet a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 01. 16:00
null
Korszerűsíthetik a kültéri játszótereket is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkára az Esélyteremtő óvoda projekt zárókonferenciáján kifejtette: a neveltetés a családban kezdődik, de a következő lépés általában az óvoda. Az alapokat az óvodában „lehet letenni”, hiszen ez a fejlődés nagyon fontos időszaka.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a programnak legyen folytatása, és több segítséget kapjanak azok az óvodák, ahol hátrányos helyzetű gyerekek nevelkednek.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal részéről hangsúlyozta: a mintegy 4,2 milliárd forint keretösszegű program, amelyben 560 óvodával és több mint ezer emberrel működtek együtt, úgy valósult meg, ahogyan azt tervezték.

Csepregi Eszter, a projekt szakmai vezetője azt mondta:

a cél az volt, hogy segítsék az esélyegyenlőség érvényesülését az óvodai nevelésben.

A projekt hozzájárult ahhoz, hogy a köznevelési intézményrendszer alkalmassá váljon a hátrányos helyzetű gyermekek eredményes nevelésére, támogassa a gyermekek óvodai beilleszkedését és későbbi iskolai sikerességét.

A programban főként észak-alföldi, észak-magyarországi és dél-dunántúli óvodák vettek részt, amelyekben a hátrányos helyzetű gyermekek aránya meghaladta a tíz százalékot. Az esélyteremtő szemlélet megalapozásáért, támogatásáért 1143 óvodapedagógus akkreditált továbbképzésen vett részt a projekt kezdetén. Az 560 partneróvoda fejlesztési és cselekvési terveket dolgozott ki és valósított meg. Az egyéni fejlesztést szakmai fórumok támogatták.

Több óvodában egy-egy anyanyelvi roma dajka dolgozhatott, akik a szülők és az óvoda kapcsolatának erősítésében és a roma hagyományok közvetítésében is segítették az óvodapedagógusokat.

A partneróvodák egyéni fejlesztőeszközöket és csoportszoba-felszereléseket kaptak a mászófaltól a tornazsámolyon át a kisasztalig és a trambulinig. A beszerzések hozzájárultak a gyermekbarát csoportszobák kialakításához. Az Oktatási Hivatal közölte azt is, hogy csaknem tizenötezer gyermek jutott el színházba, bábszínházba, koncertre a projektben szervezett, hátrányokat kompenzáló és a szocializációt erősítő kulturális rendezvénysorozatnak köszönhetően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.