Csak 2030-ban szabadulhat Vizoviczki

Helybenhagyták a múlt héten Vizoviczki László hét év fegyházról szóló ítéletét, amit mások mellett magas rangú rendőrök megvesztegetése miatt szabtak ki rá. A jogerős ítélet értelmében csak 2030-ban szabadulhat a főleg a szocialistákhoz köthető vállalkozó, miután az adócsalásért kapott hét évet is teljes egészében le kell töltenie.

2020. 12. 28. 20:45
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végleg eldőlt, hogy csak 2030-ban szabadulhat az egykor az éjszaka császárának, illetve diszkópápának is mondott Vizoviczki László. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa december 21-én jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán a vállalkozóra mások mellett rendőri csúcsvezetők megvesztegetése miatt júliusban kiszabott fegyházbüntetést. Amit teljes egészében le kell töltenie, hiszen ezúttal is kizárták a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből. Mivel jelenleg még a 33 mil­liárd forintos költségvetési csalás miatt kapott hét év, szintén teljes egészében letöltendő fegyházbüntetéséből három hátravan, így Vizoviczki csak 2030-ban szabadulhat. Összesen 14 évet fog fegyházban tölteni, hacsak nem irányul ismét rá a figyelem például egy bűnbánó bűnöző vallomása nyomán.

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletsze­rűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, egy-egy pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő volt. Vizoviczki és három, nem rendőr vádlott tett beismerő vallomást.

A megvesztegetési ügy kapcsán a PestiSrácok Vizoviczki politikai kapcsolatait feszegeti. „A magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb vesztegetési botrányában Vizoviczki hét évet kapott, a magas beosztású, korrupcióval vádolt volt főrendőrök elleni büntetőügy viszont tovább folytatódik, ők ugyanis nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését. A diszkópápa birodalma sokáig állam volt az államban, a Hajógyári-szigeten ömlött a drog, fiatalokat öltek meg és dobtak a Dunába. Mindez 2012-ig, a vállalkozó letartóztatásáig háborítatlanul folyhatott, hiszen Vizoviczki olyan szintű kapcsolati hálót épített ki, hogy szinte mindent megtehetett, saját állítása szerint, oldaltól függetlenül ismerte több politikus piszkos ügyét” – írja a hírportál, arra is emlékeztetve, hogy a vállalkozó felkínálta az akkor még a szocialisták nagyágyúinak tartott Gyurcsány Ferenc és Juhász Ferenc fejét is, vádalkut kezdeményezve a büntetlensége fejében, ám a hatóságok nem egyezkedtek a bűnözővel.

Vizoviczki mind az adócsalási, mind a vesztegetési ügyét szerette volna felelősségre vonás nélkül megúszni, így 2014 decemberében terhelő információkat adott át Gyurcsány Ferencről és Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszterről a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Felajánlotta, hogy a háttérbe húzódva, a nyomozati és bírósági szakból is kimaradva, operatív együttműködőként segítené a hatóságok munkáját a két politikus ügyében. Az alkut azonban nem kötötték meg, ahogy egy évvel korábban sem tudott megegyezni az ügyészséggel, miközben Vizoviczki azzal is fenyegetőzött, hogy jobboldali politikusokról is terhelő adatokkal rendelkezik.

A legfőbb ügyész elismerte, hogy a vállalkozó politikusokat érintő információkat bocsátott az ügyészség rendelkezésére azért, hogy megállapodást kössön. Az egyezség Polt Péter szerint azért nem köttetett meg, mert Vizoviczki a vád szerint bűnszervezetben követte el a terhére rótt, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy fontosabb a diszkócsászár megbüntetése, mint a vele való együttműködés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.