Deutsch: 1956 óta nem volt ilyen nehéz karácsonya Magyarországnak

Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője és Kónya Imre, a Boross-kormány volt belügyminisztere vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapított Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban.

Magyar Nemzet
Forrás: Inforádió2020. 12. 21. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles határvonalat kell húzni a diktatúra és a szabadság világa közé, a magyaroknak pedig ebben a feladatban nem szabad senkire sem hagyatkozniuk, hanem kizárólag a maguk erejére kell támaszkodniuk – jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Petőfi-díj idei átadóján. A díjazott Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője és Kónya Imre, a Boross-kormány volt belügyminisztere volt. A kormánybiztos nyitó beszédében kiemelte, azért hozták létre a kitüntetést, mert megértették:

a magyar hősök nem jelentenek sokat annak az úgynevezett szabad világnak, vagyis a Nyugatnak, amely rengeteget eltanult a vasfüggöny mögötti működésből,

sőt furcsa rajongói klubja is kialakult a kommunizmusnak odaát.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, a szabadság nem cél, hanem eszköz, amely hozzásegít ahhoz, hogy „egyéni és közösségi életünket saját magunk alakíthassuk ki”. A díjazottakról szólva kiemelte,

a Deutsch Tamás személye körüli jelenlegi viták kórképet adnak arról az európai közéletről, amelyben egy börtönt megjárt rendszerváltót akarnak szabadságról és demokráciáról oktatni olyanok, akik életükben egy fűszálat sem tettek keresztbe azért, hogy akár ők, akár más szabadon vagy szabadabban élhessen.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy bár Kónya Imre élete nagy részét a kommunista diktatúra alatt töltötte, ő maga mindig is szabad volt, és sokat tett azért, hogy Magyarország is szabad legyen. Kulcsszerepe volt a rendszerváltoztatás előtti ellenzéki kerekasztal létrehozásában, amely kizárta a kommunista szalámitaktika alkalmazásának lehetőségét.

Deutsch Tamás azt mondta, 2020 szavának a szabadságnak kell lennie, a koronavírus-járvány ugyanis bebizonyította, milyen borzalmas az élet szabadság nélkül. Hangsúlyozta,

Magyarországnak idén nemzetként a politika és a diplomácia mezein is meg kellett küzdeni a szabadságáért.

– Nem hagyhattuk, hogy mások érdekei gúzsba kössenek minket, nem hagyhattuk, hogy mások mondják meg, mit gondolhatunk és mondhatunk – fogalmazott Deutsch Tamás, aki arról is szólt, hogy 1956 óta nem volt olyan nehéz karácsonya Magyarországnak, mint az idei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.