Európában egyedülálló mélygarázs nyílt a Városligetben

Mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése: a Liget Budapest projektnek köszönhetően elkészült a Múzeum mélygarázs, amely a Dózsa György úton kínál környezetbarát parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. A három szinten összesen nyolcszáz férőhelyes, tágas beálló helyekkel rendelkező mélygarázs teljesen akadálymentes, amelyben elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Hertelendy Gábor
2020. 12. 06. 18:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi Városliget területén a kultúrának és a zöldfelületnek egy sajátos egyensúlya van, amely teljesen egyedi egész Európában – nyilatkozta lapunknak a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Múzeum mélygarázs átadása után. Baán László hangsúlyozta, hogy

a Városliget alatt nem egy hagyományos, szürke, sivár mélygarázst láthatunk, hanem egy tágas, az autósok számára komfortosabb helyet egy olyan kulturális többlettel, amely a kontinensünkön sehol másutt nem található.

A Múzeum mélygarázs belső tereit ugyanis a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, melyek nemcsak a vizuális élménynek kedveznek, de a tájékozódást is segítik. A falakon tizenkét kiemelkedő magyar mester egy-egy geometrikus, nonfiguratív remekművének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből.

A mélygarázs térszint feletti részét pedig végre visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel

– tájékoztatott a miniszteri biztos a helyszínen.

A művészi ábrák nemcsak a vizuális élményt, hanem a tájékozódást is szolgálják. Fotó: Liget Budapest projekt

– A Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest projekt egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a parkot évtizedek óta fojtogató autóforgalmat, amely máig óriási környezeti terhelést jelent a liget számára – mondta a miniszteri biztos.

Az autómentes Városliget felnőtt és gyermek látogatói így az eddiginél lényegesen csendesebb és jobb levegőjű közparkban pihenhetnek, sportolhatnak, játszhatnak majd.

A cél elérésének első lépéseként megszűnt a felszíni parkolás lehetősége az Ötvenhatosok terén, és óriási mérföldkő, hogy megnyílt a háromszintes, nyolcszáz autót befogadni képes Múzeum mélygarázs. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején, este hét és reggel hét óra között, a kormány vonatkozó rendelete alapján a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat. Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki. A kerékpárosoknak a garázs legfelső szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is kialakítottak.

A nyolcszáz férőhelyes mélygarázs célja a budapesti Városliget autómentesítése Fotó: Liget Budapest projekt

A Múzeum mélygarázs ideális választás a Városligeti Sportcentrumba vagy a futókörhöz érkező sportolóknak, a Nagyjátszótérre jövő családoknak, a ligetbe látogatóknak, de a környező irodákban dolgozóknak és a szomszédos kerületek lakosainak is megkönnyíti a mindennapjait, utóbbiak ráadásul kedvezményesen parkolhatnak itt. Az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező VI., VII. és XIV. kerületi lakosok délután öt és reggel kilenc óra között, kétszáz férőhely erejéig – egyszeri kétezer forintos regisztrációs díj megfizetésével – ingyenesen parkolhatnak, amennyiben regisztrálnak a Liget Budapest projekt honlapján.

– A mélygarázs másik látványos különlegessége, hogy belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, melyek nemcsak a vizuális élményt növelik, de a tájékozódást is segítik.

A falakon 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy geometrikus, nonfiguratív remekművének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből, a maga nemében teljesen egyedivé, valamint a Városliget kulturális hagyományaihoz és átfogó megújításához méltóvá téve az új létesítményt – emelte ki Baán László.

– A Múzeum mélygarázs térszint feletti részén – az egykori bazaltkockás autóparkoló helyén – egy új sétány, a Városligeti promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor-kombinációk is helyet kaptak – erről már a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be. Gyorgyevics Benedek jelezte, hogy a Liget Budapest projektnek köszönhetően megvalósuló Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti, most megújult területen több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület került kialakításra, ahová több mint száz lombos fát, négyezer cserjét és mintegy negyvenezer virághagymát, illetve évelőnövényt ültettek. Az elegáns sétány és a park határán egy hatszáz négyzetméter területű, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér várja a látogatókat.

 

A Városliget autómentesítése azonban itt még nem ért véget – hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve: a Liget Budapest projektnek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban a tervek szerint további mélygarázsok épülnek, és a Kós Károly sétány valódi autóforgalom-mentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és sokkal élhetőbb park lesz a liget. Gyorgyevics Benedek a napokban jelentette be, hogy a projekt keretében megújult Millennium Háza elnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat a FIABCI Hungaryn. Az elismerés egyúttal azt is jelenti, hogy az épület jövő májusban megmérettetheti magát a nemzetközi mezőnyben is, miután részt vehet a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán.

A Múzeum mélygarázst bemutató látványos videó itt érhető el:

Tovább folytatódik a zöldfelület-bővítés

Baán László a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy terveznek még további garázsokat. A Hermina úti garázs a most már dűlőre jutó Biodóm építkezéssel együtt valósulna meg, a Nemzeti Galéria mellé tervezett mélygarázsról még tárgyalásokat kell folytatniuk a fővárosi önkormányzattal. A Múzeum Mélygarázzsal együtt ez a három garázs elveszi majd azt a kapacitást, amely eddig szanaszét a liget felszínén parkolt. Így egy nagyszerű zöld promenád jött létre több mint tízezer négyzetméter zöld felületen – mondta a miniszteri biztos, aki fontosnak tartotta megemlíteni azt a nem túl távlati célt, hogy majd lezárnák a Kós Károly sétányt az autóforgalom elől. Az a napi tíz-tizenötezer autó, ami keresztüldübörög a ligeten, és kettévágja azt, eltűnik majd. A most visszakerült két hektárnyi terület mellett húszezer négyzetméternyi terület került vissza a ligetbe sétány formájában. Ennek hatvan százaléka, azaz több mint tízezer négyzetméter zöldfelületet kap majd. Ezzel együtt komfortosabb ligeti létesítmények, ifjúsági sportpályák, városligeti sportcentrum és botanikus kert létesülnek a Városligetben – tette hozzá a miniszteri biztos.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.