Gödöllő: a befogadó nyitottság szárnyakat adhat

Nehéz éven van túl Gödöllő és térsége, a mérleg mégsem rossz. A járványon kívül a városban élőknek szembe kellett nézniük a polgármester pálfordulásával, a konzervatív jobboldal pedig kénytelen újraépíteni magát. Vécsey László országgyűlési képviselő összegzése szerint a közeljövőben záruló nagyszabású kormányzati beruházások is mutatják a térség értékét, okos politikával pedig még több érhető el.

Kerékgyártó György
2020. 12. 29. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvánnyal és politikai fordulatokkal is szembe kellett néznie ebben az évben Gödöllőnek. A legtöbb probléma Gémesi György polgármester új városvezetési módszeréből adódott, amely egyértelműen a baloldali politizálás jegyeit mutatja.

– Az „önkormányzatok kivéreztetése” egy olyan baloldali politikai termék, melynek forgalmazására Gödöllő polgármestere nagykereskedői megbízást kapott. Nem túl hiteles szerep, hiszen a város a legmagasabb bevételekből gazdálkodó települések közé tartozik – fogalmazott Vécsey László országgyűlési képviselő a járvány miatt bekövetkezett helyzettel kapcsolatban.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere a helyi adók jelentős megemeléséről döntött, amit a kormány rendelete tett semmissé. Erre a polgármester az önkormányzati szolgáltatások díjainak emelésével, újabb díjak bevezetésével reagált, amit a december 18-i kormányrendelet ugyancsak megtiltott.

A sarcokkal próbálkozó Gémesi politikai váltása sokkolóan hatott a gödöllői szavazókra. Az Antall-kormány köpönyegéből kilépő, sokáig a jobboldalon politizáló polgármester ma már saját baloldali pártot vezet, az általa is alapított Magyar Önkormányzatok Szövetségét pedig arra használja, hogy olyan politikusokkal kerüljön egy hajóba, mint Karácsony Gergely vagy Wittinghoff Tamás.

Vécsey László szerint a nyitottság és az okos politika Gödöllő további rejtett tartalékait hozhatja felszínre – Fotó: Magyar Nemzet/archív

– Gémesi a jobboldalon kezdte, de mostanra már Gyurcsány színpadán áll, csak még nem lépett elő a függöny mögül. Rengeteget áldoz arra a város költségvetéséből és más, ismeretlen forrásokból is, hogy fenntartsa integratív városvezetői imázsát, miközben kabinetfőnöke irányítja a várost – árulta el Vécsey László. – A tavalyi önkormányzati választás eredménye azonban azt mutatja, hogy egykori támogatói közül mind a jobb-, mind a baloldalon egyre kevesebben vevők erre az előadásra. Gödöllő és minden más település arculatát mindig az ott élők formálják, és ebben nagy jelentősége van annak, hogy milyen helyi vezetőket választanak.

Gémesi átállása megrázta Gödöllő sokáig jól működő konzervatív közösségét, amely most elsősorban a civil szférára koncentrálva építi újra magát.

Azonban amíg a városon belül zajlik az újrarendeződés, a kormányzat továbbra is kiemelt szerepet tulajdonít Gödöllőnek és térségének, és ez nagyrészt Vécsey László munkájának köszönhető. Számos kormányzati beruházás zajlik a városban, ezek közül több hamarosan zárul.

– A Gödöllői Uszodához hányatott sorsa miatt erős érzelmi szálakkal is kötődöm. Büszke vagyok jelentős városi és térségi szerepére, amit a mellette készülő dupla nagypályás jégcsarnok teljesít ki – sorolta a fontos projekteket az országgyűlési képviselő. – A vasút-rekonstrukció nyomán rá sem lehet ismerni az állomás környékére. Az egyetem agrár-felsőoktatásban elnyert vezető szerepe megerősíti Gödöllő egyetemi város státuszát. Jövője összeért a kastélyéval, nagy léptékű fejlesztések várományosai. Csak az idén több mint hatmilliárd forint fejlesztésről döntött a kormány a Líceum és a Premi javára, és kormányzati támogatással tízmilliárdot is meghaladó high-tech beruházások települnek be az üzleti parkba, ami munkahelyeket és növekvő helyi adóbevételeket jelent.

– Az M3-as autópálya csomópontját érintő, jövőre induló fejlesztések eddigi értéke meghaladja az egymilliárdot, és évekre visszanyúló tárgyalásaim eredményeképpen, reményeim szerint hamarosan új, a gödöllőiek és a környékbeliek számára fontos közlekedési fejlesztések indulásáról számolhatok be. Összességében milliárdos nagyságrendű pályázati támogatáshoz jutottak a gödöllői vállalkozások a munkahelyek megtartása és a versenyképességüket növelő fejlesztések végrehajtása érdekében. Ezek egyelőre „láthatatlanok” ugyan, de jelentőségük a járvány elmúltával megmutatkozik majd – tette hozzá Vécsey László.

A város azonban még többet érhetne el. – Rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik Gödöllő központi helyzetében, és minden a vezetésén múlik. Értelmes közös célok mentén, akarnokságot és személyes politikai aspirációkat mellőzve, a térség egyenrangú és egyenjogú településeinek természetes vezető erejeként, a befelé fordulást befogadó nyitottságra cserélve szülővárosom szárnyakat kaphatna. Ami most van, nem kevés. Csak ahhoz képest kevés, ami lehetne – fejtette ki Vécsey László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.