időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

Szemán László János
2020.12.08. 05:55
Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a pandémiára fizikálisan és virtuálisan rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban. Életveszélyesek lehetnek a szervezett bűnözés által hamisított COVID–19 elleni vakcinák, és a kibertérben egyre több a gátlástalan csaló.

Az Interpol ( Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a COVID-19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten. A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek. Többmilliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

– Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat – mondta erről Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol magas szintű riasztása a COVID-19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával kapcsolatos lehetséges bűncselekményekre irányítja a figyelmet, mivel a világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki. A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt adnak be. Mivel számos hivatalosan fejlesztett COVID-19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése, és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

A bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció is elengedhetetlen az egyének biztonságának és a közösségek jólétének védelme érdekében – hangsúlyozza az Interpol. – A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat, a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is. Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a COVID-19-vakcinával kapcsolatos bűncselekmények elhárítására – figyelmeztet Jürgen Stock főtitkár.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Hazánkban a kíbervédelemben a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) jár élen a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kíberbűnözés elleni Főosztálya mellett. Lapunk úgy tudja, az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a pandémiára rátelepült bűnözők tevékenységére, így az Interpol magas szintű riasztásában foglaltakra is. Az NKI folyamatos, nyilvános kommunikációt folytatva, sorra figyelmezteti az állampolgárokat a hamis gyógymódok, oltások, illetve kétes eredetű gyógyszerek veszélyeire, valamint a kíbertérben eluralkodó bűnözői dömpingre. Ez utóbbihoz tartozik, hogy az NKI advent másnapján közzétett egy figyelemfelhívást. Ez arról szól, hogy az ünnepek és a pandémia miatt nagyságrendekkel megnő a virtuális ajándékok és köszöntések száma, a szervezett bűnözők azonban káros vírusokkal árasztották el a kíberteret. A vírusok pedig gyakran üdvözlő kártyákhoz, virtuális ajándékokhoz kapcsolódva lopják el a felhasználók személyes információit, köztük a bankkártyaadatokat is. Ezért arra figyelmeztetnek: soha ne töltsünk le ellenőrizetlen forrásból sem üdvözlő kártyát, sem virtuális ajándékot.

Az Interpol Digitális higiénia kampányához csatlakozott magyar rendőrség pedig legutóbb a gyermekek védelme érdekében tanácsolta azt a szülőknek, beszélgessenek el a gyermekükkel a közösségi média megfelelő használatáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.