Havas Henrik hét éve megjósolta a szélsőjobb és a szélsőbal összeborulását

Csak azt nem tudta, hogy ő lesz az egyik arca.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2020. 12. 17. 16:47
Havas Henrik
Budapest, 2006. február 2. Havas Henrik a TV2 Mokka címû mûsorának mûsorvezetõje. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú látni, amikor egyesek idős korukra láthatólag elvesztik a józan eszüket, és nem tudják, mikor kellene visszavonulni a nyilvánosság elől. Ilyen személy Havas Henrik is, akinek az élet egyszer már egérutat biztosított a nyugdíjhoz a szexuális zaklatási botrányok kitörésekor, de valahogy a „tanár úr” nem tudta akkor elfogadni, hogy ideje lenne letenni a lantot. Ennélfogva folytatja közéleti ámokfutását, immáron az általa korábban elítélt, de azóta szerinte szalonképessé vált Jobbik kötelékében – írja a Tűzfalcsoport Havas Henrikről szóló beszámolójában.

Havas Henriket nem kell bemutatni, hiszen gyakorlatilag az 1970-es évek óta van jelen a magyar közéletben, mint az egyik fő-fő függetlenobjektív sajtómunkás... De erről majd később. Különben ő maga is úgy gondolja, hogy nem szorul ismertetésre a munkássága és a személye, hiszen mikor politikusnak állt, és Kisorosziban önkormányzati képviselőként indult a helyi választáson, így nyilatkozott nagy kevélyen:

„Sehogy nem készülök, nem kampányolok. A többi jelölt röplapját megnézem, de én nem készítettem. Úgy gondolom, hogy nekem már nem kell bemutatkoznom.”

Havas nem először kóstolt bele a politikába: 1995. november 1–7. között, hat teljes napig a pufajkás Horn Gyula vezette MSZP–SZDSZ-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkára volt. Hat teljes napig! Kiderült azonban, hogy egyik jelöltje, Mihályi Endre sikkasztási botrányba keveredett, ezért Havas lemondani kényszerült. Mindezek után még volt pofája a hat napi munka után felvenni a hat havi fizetéssel megegyező mértékű végkielégítést, mert neki az járt.

Havas Henrik a TV2 Mokka című műsorának egykori műsorvezetője
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A bukott politikusból pár évtizeddel később bukott újságíró lett, de ez az időszak sem volt konfliktusmentes. Az egyik legemlékezetesebb ütközése Fábry Sándorral volt, akiről egy meglehetősen furcsa videóban emlékezett meg Havas. Annak a megítélését, hogy a felvétel előtt fogyaszthatott-e esetleg alkoholt főhősünk, önökre bízzuk.

A #MeToo mozgalom aztán elérte Havas Henriket is, és egymás után kezdtek el kihullani a női csontvázak a szekrényből 2017 decemberében. Baukó Éva, a Való Világ című valóságshow egy korábbi versenyzője hozta nyilvánosságra, hogy nyolc évvel azelőtt, amikor Havas személyi asszisztenseként dolgozott, a „tanár úr” szexuálisan zaklatta őt. Pár nappal később Molnár Anikó tévés személyiség is azt nyilatkozta, hogy Havas tíz évvel korábban zaklatta őt: elmondta, hogy egy alkalommal a férfi megfogta a kezét, és a saját nemi szervére tolta azzal a felszólítással, hogy „fogja már meg”.

Elmondása szerint Havas Henrik hiába láthatta, hogy cseppet sem vonzódik hozzá, nem adta fel a közeledést, és ezek után egy alkalommal egy fekete nejlonzacskóban az újságírótól szexuális játékszereket kapott „ajándékba” azzal a megjegyzéssel, hogy „ő ilyen b...szatlan nőt még nem látott”. Havast tetten is érték egy TV2-s műsor, a Hal a tortán forgatásán, ahol Görög Zita modell combját fogdosta forgatás közben, melyet a nő ki is kért magának. A zaklatási botrány miatt az ATV megvált Havas Henriktől, miután az is kiderült, hogy a csatornánál is zaklatott két női munkatársat.

Amit pedig Kálmán Olga műsorában csinált, az vélhetőleg túlmegy az újságíró-etikai szabályokon is.

Ugyanakkor, ha igaz, amit Havas mond, ez esetben nem a DK újdonsült politikusa szerette volna csak, hogy zaklassa őt. Az Origó.hu a botránnyal kapcsolatban megkérdezte egyik kedvenc baloldali bírónőnket, Sándor Zsuzsát is az ügyben, aki nő létére nevetgélve úgy reagált: sajnálna, hogy Havas nem az ő fenekét fogta meg. A Magyar Helsinki Bizottság kampányarcaként is funkcionáló Sándor korábban rendszeres vendége volt annak a Havas a pályán című műsornak, ahol nem csupán a tahitótfalui hídnál felállított „rohadt kettős keresztek” kerültek szóba 2013-ban, de ugyanebben az évben Havas váteszi pontossággal beszélt a szélsőjobb frigyre lépéséről a szélsőballal.

Ennek egyik előzménye, hogy Havas azt állította, hogy a botrány oka egyszerű: fideszes támadás alatt áll, amiért könyvet írt a Jobbik akkori elnökéről, Vona Gáborról, amely akkor a napokban jelent meg. A mű megszületését Vona arra használta fel, hogy bizonyítsa, hogy az antiszemita és cigánygyűlölő párt fordulata sikerrel ment végbe, hiszen a balliberális elit egyik meghatározó alakja, Havas Henrik a szerzője a róla szóló könyvnek. Sőt, Havas is úgy kampányolt ennek kapcsán, hogy Vona Gábor egy abszolút vállalható politikus, és arra is utalt, hogy maga is a Jobbikra szavaz majd 2018-ban. Vonának végül nem jött össze, Havasnak azonban igen: a zaklatási botrányok után ugyan tartott egy kis kényszerpihenőt, de nem sokkal később, 2019 novemberében visszatért, és a Jobbik-médiában, az N1TV-n kapott műsort.

Pedig öt évvel korábban, a 2014-es választás előtt még ő maga is részt vett egy videóban, amiben

mindenkit arra kértek, hogy ne szavazzanak a Jobbikra.

A teljes beszámolót ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.