Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Hazaérkezett Horthy étkezőkocsija, a Turán

A magyar állam az 1970-es évekig többször tett kísérletet arra, hogy az 1944 után csehszlovák területre került Turánt visszaszerezze, de nem sikerült. A Turán volt az a luxusvonat, amelyet Horthy Miklós kormányzó csak kiemelkedő diplomáciai eseményekre vett igénybe. A Turán most hazatért.

Kerékgyártó György
2020. 12. 21. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai közlekedéstörténészek régi vágya teljesült szeptember elején, amikor előkerült Horthy Miklós egykori legendás szerelvényének egy újabb kocsija, és ezt sikerült is megszerezni a Közlekedési Múzeum számára. A Turánt a kormányzó magas szintű diplomáciai eseményeken használta 1944-ig, számos fontos tárgyalás, döntés helyszíne volt. A vonatot a háború után Csehszlovákiába vitték, egy ideig az ottani kormány használta, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került. Így a magyar állam hiába tett kísérleteket arra, hogy visszavásárolja, csupán a 12-es kocsit sikerült, amely felújított állapotban látható a Vasúttörténeti Parkban.

A rossz állapotú étkezőkocsit közúton hozták haza – Fotó: MÁV Rail Tours

A felvidéki Szencen szeptemberben előkerült a Turán étkezőkocsija is, és a magyar kormány ezúttal sikeresen tárgyalt: az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvásárolta a Közlekedési Múzeum számára. A Turán december 21-én tért haza, hogy megkezdődhessen a felújítása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.