Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ismertették a csoportos tesztelés első körének eredményét

Nagyobb arányú részvételre számított az államtitkár, ám a 181 ezernél is több mintának mindössze 2,44 százaléka lett pozitív.

Veres László István - Vizvári Soma
2020. 12. 01. 14:27
Az operatív törzs sajtótájékoztatója.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámolt róla, hogy a múlt héten lezárult a csoportos, célzott gyorstesztelés első köre. Az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben nem a kormányhivatalok szervezték meg a szűrést, hanem az ott dolgozók hajtották végre a feladatot. Közölte, hogy nagyobb részvételi arányra számítottak:

181 506 fő teszteltette magát, ebből csupán 2,44 százalék, azaz 4436 fő lett pozitív, ami a teljes érintetti létszámra vonatkozóan 1,64 százalék. Ez nagyjából hasonló a közelmúltban, Szlovákiában és Bajorországban elvégzett tömeges tesztelések eredményéhez.

György István tudatta, hogy a legnagyobb részvételi arány a bölcsődei dolgozók körében volt, közülük 79 százalék (11 113 fő) vett részt a tesztelésen, és 195 főnél (1,8 százalék) lett pozitív a minta. Az óvodai dolgozók 74 százaléka (34 964 fő) vett részt a vizsgálatban, és 811 fő (2,3 százalék) lett pozitív. Az általános iskolákban 73 százalékos volt a részvételi arány, a 95 102 mintából 2170 (2,3 százalék) lett pozitív. A szociális intézményekben 22 457 tesztelt személy közül 911 fő (3,73 százalék) bizonyult fertőzöttnek. A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvétel, az 5653 mintából 146 (2,6 százalék) lett pozitív. Az egészségügyi dolgozók közül 10 222 fő teszteltette magát és 1,96 százalékos pozitivitást detektáltak.

György István közölte, hogy

már elkezdődött a gyorstesztelés második köre, és azt kérte, hogy aki még nem tette meg, az éljen a lehetőséggel. Hozzátette: azok is kérhetik az újabb vizsgálatot, akik az első körben is részt vettek.

Hangsúlyozta, hogy a tesztelés önkéntes, és cáfolta a sajtóban megjelent álhírt, miszerint bármiféle retorzió érné azokat, akik nem vesznek benne részt. Elmondta azt is: az operatív törzs döntött arról, hogy legközelebb az államigazgatásban dolgozók részére szerveznek szűrést. Cáfolta azt az álhírt továbbá, hogy a szűrésben részt vevő egyetemi hallgatók ne kaptak volna védőfelszerelést vagy bármilyen más, számukra járó ellátmányt. Hozzátette: a hallgatókat a tanulmányi előmenetelükben sem érheti hátrány, ezt jogszabály is garantálja. Végül mindenkinek megköszönte a munkáját, aki részt vett az országos tesztelés első körében. György István arról is beszélt: a tesztelés során a legkörültekintőbben jártak el, és legalább két órával hamarabb értesítettek mindenkit, hogy mikor érkeznek a tesztelők, tehát az a hír sem igaz, hogy voltak, akiknek egész nap étlen-szomjan kellett volna várakozniuk a mintavételező csapatokra.

– Bár vannak, akik politikai okokból állandóan akadályozzák a védekezést, és álhíreket terjesztenek, ennek ellenére ez az akció is jó példa arra, hogy ha összefogunk, akkor együtt sikerülni fog – jelentette ki az államtitkár.

Müller Cecília szintén megköszönte az országos tesztelésben részt vevők munkáját. Kifejtette: az elvégzett gyorsteszteléseket is beszámítják az összesített adatokba, ezekkel együtt így már több mint egymillió-nyolcszázezer mintavételt végeztek el az országban. Hozzátette: mivel most viszik be az országos tesztelési eredményeket, az igazolt fertőzöttek száma folyamatosan nőni fog. Az országos tiszti főorvos figyelmeztetett: előfordulhat, hogy a gyógyultak kivezetése a nyilvántartásból nem mindig kiegyenlített, hiszen ezt a háziorvosok végzik, akiknek természetesen sok fontosabb dolguk is van ennél.

Közölte: tájékoztatást kaptak egy újfajta gyorstesztről, amely az influenzavírust el tudja különíteni a koronavírustól.

Müller Cecília az előző 24 óra adatait ismertetve elmondta: 3951 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 154 fő, akik között volt egy 27 éves áldozat is. Hozzátette: az egészségügyi intézmények terhelése változatlanul magas, 7884 koronavírusos beteget ápolnak valamely intézményben, közülük 662-en szorulnak lélegeztetésre.

Tájékoztatott a szennyvízvizsgálatok adatairól is: a 48. heti minták szerint Miskolcon csökkent a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, Békéscsabán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron nincs változás, míg Szombathelyen növekszik a koncentráció.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról számolt be, hogy éppen három hónapja zárták le ismét a schengeni határokat. Ez idő alatt több mint 300 ezer tehergépjárművet léptettek be. Az alezredes közölte, hogy az elmúlt 24 órában 233 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, illetve tegnap négy, összesen eddig 89 üzletet zárattak be. Elmondta azt is: hétfőn a kijárási, illetve a gyülekezési tilalom megszegőivel szemben 258 esetben intézkedtek, a korridorokon végrehajtott intézkedések száma pedig ötven volt. Kiss Róbert tudatta, hogy az előző napon 6179 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 48 171 személy van karanténban, közülük 3831-en tették lehetővé ennek elektronikus ellenőrzését. Kitért arra is:

tavasz óta összesen 488 büntetőeljárást indítottak a járványüggyel összefüggésben, és 97 személyt hallgattak ki ezekkel kapcsolatban.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos közölte: egyelőre oltásra alkalmas vakcina nem áll rendelkezésre, tehát nem késett le senki a jelentkezésről. Tájékoztatása szerint hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu honlapon egy olyan felület, ahol az igényeket lehet jelezni. Hangsúlyozta: ez még csak az igények felmérésére szolgál majd.

Az adventi adománygyűjtést semmi nem akadályozza, azonban Müller Cecília azt javasolja: a gyűjtést végző személyek viseljenek kesztyűt, fertőtlenítsenek és mossanak sokszor kezet, az adományozott holmikat pedig tárolják el 48 órára, hogy a koronavírus semmiképpen ne maradhasson meg rajtuk.

Kiss Róbert kifejtette: mivel a nyugdíjasok vásárlási idősávja az üzlet jellegére vonatkozik, ezért a boltosok nem hivatkozhatnak arra, hogy csak egy vevőt szolgálnak ki egyszerre, így nem érvényes rájuk ez a szabályozás. Aláhúzta: a jogszabály értelmében a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó boltokban alkalmazni kell a nyugdíjasok idősávját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.