Karácsony kitart a városházi hajléktalanszálló létesítése mellett

Lakossági tiltakozás és a műemlékvédelmi szempontok ellenére Karácsony Gergely főpolgármester nem tett le arról, hogy hajléktalanokat költöztessen a városházára. A kormányhivatalnak új eljárást kell lefolytatnia a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmének elbírálása kapcsán. Belváros-Lipótváros önkormányzata továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely önhatalmúlag, a belvárosiak véleményének megkérdezése nélkül kíván hajléktalanszállót létesíteni a Városházában.

2020. 12. 02. 18:15
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. október 23. Karácsony Gergely fõpolgármester az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a műemlékvédelmi épület, a Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába tervezett krízisszálló megnyitását tiltó határozata miatt. A krízisszálló létesítéséhez szükséges munkálatok már majdnem teljesen elkészültek, amikor a Fővárosi Kormányhivatal műemlékvédelmi okokra hivatkozva megtiltotta, hogy az épületben hajléktalanszállót alakítsanak ki. Ezt a kormányhivatali döntést támadta meg a bíróságon a Fővárosi Önkormányzat, mert nem látta megalapozottnak és valós indoknak a műemlékvédelemre hivatkozó tiltó határozatot.

„A Fővárosi Önkormányzat üdvözli a törvényszék döntését, és arra számít, hogy az átmeneti hajléktalanszálló minél hamarabb megnyithat, most, amikor arra a legnagyobb szükség van” – közölte a fővárosi önkormányzat, ezzel nyomatékosítva, hogy kitart amellett, hogy hajléktalanszálló nyíljon a Városháza műemléki épületében.

Belváros-Lipótváros önkormányzata a Magyar Nemzetnek elmondta: úgy látják, hogy a Fővárosi Törvényszék határozata értelmében érdemi döntés nem született.

– Belváros Önkormányzata továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely önhatalmúlag, a belvárosiak véleményének megkérdezése nélkül kíván hajléktalanszállót létesíteni a Városházában. Ráadásul az itt élők egyszer májusban már közel ötezer aláírással kinyilvánították véleményüket a megkérdezésük nélkül történő hajléktalanszálló létesítésével kapcsolatban, melyre a részvételiséget hangsúlyozó főpolgármestertől azóta sem érkezett válasz – reagált a hírre lapunk megkeresésére a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzat.

Mint a Magyar Nemzet megírta: nem nyithat Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanszállót a Városháza műemléknek nyilvánított épületében, miután Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét. A kormányhivatal azzal indokolta döntését, hogy a főpolgármester a Városház utca 9–11. és a Gerlóczy utca 2–6. szám alatti központi Városháza épületében tervezte megnyitni a hajléktalanszállót, az érintett ingatlan azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része. A felsorolt okok mellett Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.

Tavasszal a belvárosi Fidesz nyílt levélben szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntését a Városházára tervezett hajléktalanszálló ügyében. Mintegy ötezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a belvárosi lakosoktól, akik azt kérik: tartsa be választási ígéretét és működjön együtt a budapesti lakosokkal. Karácsony Gergely kitartott amellett, hogy hajléktalanszállót létesítsen a Városházára, amelyhez az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva láttak neki. A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésekor a Karácsony Gergely vezette főváros lapunknak elismerte: folytatják az előkészítő munkálatokat. Mindezt úgy, hogy engedélyeket senkitől sem kértek, a Városházán pedig egy rendelet szerint tilos szállásadó tevékenységet végezni. Ráadásul Belváros-Lipótváros önkormányzata kétszeresen becsapva érzi magát, hogy ígéretei ellenére a főpolgármester nem hallgatja meg sem a hajléktalanszálló, sem más kérdésekben az önkormányzatot és a kerület lakóit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.