Kásler: Nem indokolt a vakcinával szembeni bizalmatlanság

Magyar szakemberek utaztak Moszkvába, hogy ellenőrizzék az orosz vakcina gyártási folyamatát, csütörtökön pedig Oroszország budapesti nagykövete tárgyalt velük a tudományos együttműködésről – jelentette be az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak adott interjúban.

Magyar Nemzet
Forrás: infostart2020. 12. 11. 18:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós elmondta: az aktív fertőzöttek száma várhatóan januárban indul csökkenésnek, és a kormány azt tervezi, hogy keményebben lép fel a vírustagadókkal szemben. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a legmagasabb fertőzöttségi szintet elértük, és várhatóan januárban csökken majd az aktív fertőzöttek száma – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető úgy fogalmazott, rengeteg intézkedést mérlegel most az operatív törzs, de nem bocsátkozott jóslásokba arról, hogy az adventi időszakban korlátozzák-e a boltokban tartózkodó vevők számát.

– A vírusfertőzés útjait lezárjuk, ez az intézkedések logikája – mondta az eddig meghozott döntésekről.

Az egészségügyről és a tesztelésről

A miniszter elmondta: Az ellátás felkészült a járvány tetőzésére, kapacitásokkal minden vonatkozásban bírja. A dolgozók hősiesen állnak helyt, és a hetek óta tartó terhelés őket is kimeríti, de ki fognak tartani, hiszen erre tettek esküt – mondta a miniszter. A felvetésre, hogy az országos tömeges, célzott koronavírus-tesztelést miért nem tették kötelezővé, hiszen így például a pedagógusoknak csak alig a hetven százaléka élt a lehetőséggel, azt válaszolta, hogy a járványügyi helyzetben kötelezővé lehet tenni bizonyos dolgokat, például az intézkedések betartását, de a tesztelést nem.

– A tömeges tesztelésről rengeteg fals hír látott napvilágot, ezért nem vagyok meglepve, hogy a részvételi arány nemcsak a pedagógusok, hanem más foglalkoztatási ágakban sem volt magas – mondta az EMMI első embere, és hozzátette, hogy az egészségügyben is van olyan, aki nem kérte a tesztet. Kásler Miklós kiemelte, hogy még az egészségügyben is vannak vírustagadók, akikkel szemben most már nagyon határozottan fel kell lépni.

A miniszter szerint az idei influenzaszezon enyhébb lehet, mert már az ősszel is ezt mutatták az adatok. Úgy látja, a két betegség elhatárolására a koronavírustesztek megfelelőek, mert ha a PCR- vagy az antigénteszt pozitív, akkor egyértelmű, hogy nem influenzáról, hanem Covid-fertőzésről van szó.

Az influenzaoltásból elegendő van, tavaly nagyjából hétszázezret használt fel a lakosság, jelen pillanatban 1,36 millió vakcina felhasználása zajlik, és ehhez jön januárban további háromszázötven-négyszázezer adag – mondta Kásler Miklós.

Kásler Miklós: Először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Még nem látszik, hogy melyik vakcina a legjobb

A koronavírus-vakcinákról úgy fogalmazott, hogy Magyarország még nem szállt be egyetlen fázis-3 vizsgálatba sem, de minden céggel tárgyalások folynak arról, hogy valamilyen formában részt vegyen a tudományos kutatásban, akár a fázis-3 szakaszban is.

– Nagyon közel van az az idő, amikor a klinikai vizsgálatokat, a cégek eddigi eredményeit át tudjuk tekinteni, és akár a vakcinát is megvizsgálhassuk. Meg tudjuk majd mondani, hogy minek mi az értéke – mondta, majd arról tájékoztatott, hogy magyar szakemberek jártak Moszkvában, és megnézték az ottani egyik vakcina gyártási folyamatát, és a lehető legmagasabb technikai színvonalról és biztonságról számoltak be. Részlegesen ismernek kínai vakcinákat is, és várható, hogy a Pfizer, a Moderna vagy a többi fejlesztés alatt álló vakcina is hamarosan rendelkezésre áll.

– Magyarország nyitott minden tudományos együttműködésre. Egy vakcinafejlesztés sok fázisból áll, ebből fogunk közösen kiválasztani pontokat az együttműködésre. Csütörtökön az orosz nagykövettel is erről folytattak a szakembereink újabb megbeszéléseket – mondta Kásler Miklós.

Az orvosprofesszor kitért a koronavírus esetleges mutációira is. Mint fogalmazott, a mutáció azt jelenti, hogy a vírus természete megváltozik, de az, hogy pozitív vagy negatív irányba, csak később derül ki. Ahogy hetekig, hónapokig tartott, amíg a koronavírus szerkezetét, jellemzőit meghatározták, ugyanez érvényes a mutációkra is. Példaként hozta fel, hogy a nagy spanyolnáthajárvány is feltehetően úgy szűnt meg, hogy mutálódott a vírus, és nem volt többé fertőzőképes.

A Covid-vakcinával szembeni bizalmatlanság Kásler Miklós szerint nem indokolt, mert a hatékony oltóanyagok, amelyeknek nincsenek szövődményei, emberek százmillióinak az életét mentették már meg eddig is a világon.

 

A vakcináció életmentő, ebből kell kiindulni

Vakcina úgy nem kerülhet be az országba, hogy a magyar hatóságok ne ellenőriznék, és ne találnák megfelelőnek – közölte Kásler. Mint kiderült, a magyar oltási terv nagyon hasonlít a WHO irányelvére. Először az egészségügyi dolgozókat kell beoltani, a második csoportba azok tartoznak, akik ugyancsak veszélyeztetettek, és a betegellátást biztosítják. Majd jönnek a társbetegséggel rendelkező rizikócsoportok tagjai, utána még nagyon hosszú a sor.

– Nagyon lényeges, hogy az oltás mindenkinek önkéntes lesz. Azt nem tudjuk, hogy a különböző vakcinák milyen típusú ellenanyagok termelését indukálják, milyen mennyiségben, milyen tartós lesz az immunitás, milyen periódusokban kell az oltásokat megismételni, de teljesen világos és érthető elképzelésekkel rendelkezünk – nyilatkozott a miniszter. Annak szerinte még nincs itt az ideje, hogy megválaszolja, ki adja majd be az oltást. Mint mondta, milliókat kell beoltani, azt a megoldást kell alkalmazni, amely a legegyszerűbb és lebonyolítható.

– Azért nem kötelező az oltás, mert szabad országban élünk, és az emberek eldönthetik, hogy mit akarnak. Nem kell száz százalékig átoltani a népességet ahhoz, hogy az országot mentesíteni lehessen a járványtól – mondta az oltás majdani önkéntességéről, és beszélt arról is, hogy ez mennyire komoly adminisztrációval jár majd. Ennek egyik folyománya, hogy ennek alapján lehet kiadni egy kvázi útlevelet, amely azt bizonyítja, hogy átesett valaki az oltáson. Ez befolyásolhatja a mozgását is, ha olyan rendelkezéseket hoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.