időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Korszerű rendőrségi járőrautók állnak szolgálatba 2021-ben

Végh Attila
2020.12.14. 14:41
Korszerű rendőrségi járőrautók állnak szolgálatba 2021-ben

Csehországban és Angliában is bevált, nagy méretű, korszerű, nagy teljesítményű motorral ellátott, magas felépítésű rendőrségi járőrautók bevetésével újul meg jövő év első napjaiban a rendőrség járműparkja. A Magyar Nemzet információi szerint a járművek beszerzésénél az Országos Rendőr-főkapitányság az autókat ténylegesen használó járőrök véleményét is kikérte, így olyan autóhoz juthatnak a rendőrök, ami nem akad el a sárban, nem veri fel az alját egy nagyobb bukkanó, amelyben minden felszerelés elfér, ráadásul biztonságos és környezetkímélő is.

A márka magyarországi importőrének budaörsi telephelyén félszáz, a magyar rendőrség szolgálati járműveinek egységes külső megjelenése szerint felmatricázott Škoda Kodiaq várakozik átadásra. A Magyar Nemzet információi szerint már csak a megkülönböztető jelzések, a fényhidak, hangszórók, rádiók, kamerák beszerelése várat magára, jövő év elején ezekkel az autókkal indulhatnak bevetésre a rendőrök. A lapunk által megkérdezett rendőrök szerint végre olyan járőrkocsiba ülhetnek, amelyben télen kabátban, nyáron golyóálló mellényben is kényelmesen elférnek, az ülések közt is megfelelő a távolság, nem akad bele a sebváltóba, kézifékbe a bilincs vagy egyéb, a derékszíjon hordott felszerelés. Az autó magassága is megfelelő, nem akad el sem a vidéki utakon, sem terepen, sem a rossz minőségű külvárosi utak kátyúi közt, biztonságos felépítése megvédi a benne utazó rendőröket. Az autó csomagtartója is hatalmas, elfér benne minden speciális, életmentő, helyszínelő felszerelés, vagy éppen két nyomkövető kutya hordozódoboza is.

Fotó: police.hu

A jelenleg Magyarországon használt rendőrautókat lapunk információi szerint a járőrök nem igazán kedvelik, a kombimodellek kivételével mindegyik kicsi, külföldön csak a városi rendészek használnak a B osztályos Mercedes, Audi 3-as, Opel Astra kategóriájába tartozó autókat, két járőr a teljes felszerelésével alig fér el egymás mellett ezekben az autókban, ráadásul az autók csomagtartója is kicsi. Külföldön évek óta az a trend, hogy nemcsak nagy teljesítményű, hanem nagy méretű rendőrautókat állítanak csatarendbe, a speciális rendőrségi járművek kialakításában élen járó amerikai rendőrség is magas felépítésű városi terepjárókra cserélte a járműparkját. A magyar rendőrök személyesen is megtapasztalhatták már, hogy a Škoda terepjárói megállják a helyüket, a kifutott Yetik helyett a nagyobb méretű Kodiaq bevált a cseh rendőrségnél is, de az angol rendőrök is a Škoda legnagyobb városi terepjárójára cserélték autóikat.

Fotó: Facebook

Ürömben 2019 februárjától tesztelhettek két rendőrautót a helyi körzeti megbízottak, a település önkormányzata ajándékozta a Škodákat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Az autókat használó járőrök igényfelmérése alapján esett a választás a szolgálat ellátására tökéletes autókra, amelyek megállják a helyüket hóban és sárban is, ha kell, gyorsak, és impozánsak: a lakossági felmérések szerint már a megjelenésük is tekintélyt és biztonságérzetet sugároz.

Fotó: police.hu

A Škoda csehországi gyárában 1996 óta készít speciális, megerősített alvázzal és motorral rendőrségi Škodákat, a magyar rendőrség viszont az importőrön keresztül megrendelve az autókat, saját igényei szerint alakítja ki és szereli fel a járőrkocsikat olyan extrákra is gondolva, mint a sötétített üvegből készült ablakok, amelyek elrejtik a hátsó ülésen utazó, előállított polgárok személyazonosságát a kíváncsi tekintetek elől. Az angol rendőrség, a Scotland Yard által kialakított Škodák mintájára a kutyás egységek is ezt a modellt kapják majd, a Kodiaq hatalmas csomagterében két nyomozó vagy kábítószer-kereső kutya is elfér.

Fotó: Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.