Ma sem tudjuk, ki ölte meg Balla Irmát

Folytatódik az igazságszolgáltatási bakugrások sorozata Balla Irma gyilkossági ügyében. Ezúttal perújítási nyomozást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla a képviselőnő elleni emberölés kísérlete (!) miatt jogerősen 15 évre ítélt D. Lajos levele nyomán.

2020. 12. 01. 7:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját ügyvédje sem tudja, hogy mit írt a Balla Irma elleni emberölési kísérlet miatt elítélt D. Lajos a Debreceni Ítélőtáblának, ami alapján a táblabíróság elrendelte a perújítási nyomozást. Az ügy újabb fordulatáról elsőként a PestiSrácok.hu számolt be.

A visszaeső bűnözőt idén februárban ítélte el jogerősen 15 év fegyházra ugyancsak a táblabíróság Debrecenben az önkormányzati képviselő 2007-ben történt meggyilkolása miatt. Az ítélkező bíró módosította a minősítést, és nem különös kegytelenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés miatt, hanem

mindössze emberölés kísérlete miatt ítélte el a férfit.

A másodfokon eljáró Debreceni Táblabíróság ugyanis nem látta bizonyítottnak, hogy valóban D. Lajos volt az, aki Balla Irma halálos – gége – sérülését okozta, csak azt, hogy bántalmazta a képviselőnőt. Ezért változtatta meg a bíróság a vádbeli bűncselekmény minősítését, a Nyíregyházi Törvényszék által első fokon, 2019 januárjában meghozott büntetést azonban teljes egészében érintetlenül hagyta. Azaz jogilag továbbra sem tudjuk, ki ölte meg az asszonyt.

D. Lajost mindössze emberölés kísérlete miatt ítélték el jogerősen Fotó: MTI

A táblabíróság részéről ezek után következett a november 25-i bejelentés – perújítási nyomozást rendeltek el a D. Lajos által írásban közöltek alapján. Azt, hogy mit és miért írt az elítélt a fegyházból, azt csak ő és a táblabíró tudja. Szakemberek szerint D. olyan, általa tényként kezelt információt közölhetett, amit a táblabíróságnak meg kell vizsgáltatnia, hogy valós-e vagy sem. Ezért nyomozást és nem perújítási eljárást rendeltek el.

Ilyen információ lehet például az, hogy a bűnöző megnevezte a tettestársát, aki vele együtt ott volt Balla házában, és miután D. abbahagyta az asszony bántalmazását, ő törte el az asszony gégéjét, ezzel a halálát okozva.

Azonban a nyomozások során eddig semmilyen tárgyi vagy egyéb bizonyíték nem merült fel, ami több tettest valószínűsítene.

Visszaeső bűnöző D. Lajos Fotó: MTI

D. Lajos Balla Irma halálakor a nő háza melletti ingatlanon dolgozott segédmunkásként, és amikor lopás miatt elszámoltatták, bevallotta, ő ölte meg és fosztotta ki a képviselőt. A vallomást később visszavonta, amikor Balla fiát kezdték gyanúsítottként kezelni a debreceni rendőrök. Schönstein Sándornak hiába igazoltak többen is alibit, hogy azon a tragikus húsvéti napon Debrecentől húsz kilométerre szalonnát sütöttek, a fiút a közömbössége gyanússá tette.

Schönsteint el is ítélték, ám végül bizonyítottság hiányában felmentették. Ma is arra vár, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel, ám erre addig nincs lehetőség, amíg – jogilag – nincs meg a gyilkos.

Schönstein Sándor felmentését követően a Készenléti Rendőrség különleges ügyek főosztályának életvédelmi nyomozói magukhoz vonták az ügy aktáit, majd a helyszíni nyomok elemzése és a DNS-maradványok alapján azonosították D. Lajost, mint aki nemcsak ott volt az áldozat hálószobájában, hanem bántalmazta is a nőt. Ahogy a rendőri szlengben mondják, egységet alkot a bizonyítékok láncolata, ami egyértelműen bizonyítja, hogy D. Lajos az elkövető.

Vagy mégsem?

Ezt a bizonyítékláncot értékelte másként a táblabíróság, mondván:

nincs bizonyítva, hogy a halálos ütést D. Lajos mérte volna az áldozat torkára.

Maga a többszörösen elítélt bűnöző is azzal érvelt a táblabíróságon, hogy azért kéri a felmentését, mert nem bizonyítja semmi, hogy ő törte el az asszony gégéjét.

A Debreceni Ítélőtábla az iratokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságának küldi meg, és a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.