időjárás -5°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Hazai klinika a meddőség kezelésének világelitjében

Magyar Nemzet
2020.12.22. 21:11
Hazai klinika a meddőség kezelésének világelitjében

Idén a Dr. Vereczkey Attila által 2009-ben megalapított Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet (VC-HRI) nyerte el a világ vezető meddőségi tudományos társaságának, a European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE) akkreditációs díját – áll a Versys Clinics közleményében. Az ARTCC (ART Center Certification for Good Clinical Practice) akkreditáció megszerzésében elsőként részesülő hazai klinika nevéhez számos úttörő eredmény fűződik a hazai meddőségkutatás és kezelés területén.

Az intézet vezette be Magyarországon a preimplantációs genetikai tesztet molekuláris diagnosztikai módszerrel. Szintén a most díjazott hazai meddőségi klinikához köthető a Fertilitás prevenciós program bevezetése, az első sikeres petefészekszövet-transzplantációk végzése rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Az ESHRE alapítója Robert Edwards professzor angol orvoskutató volt, akinek a nevéhez köthető a világ első lombikbébijének megszületése. Munkásságáért Nobel-díjjal jutalmazták. Az ESHRE jelenleg 10-15 tagot számlál világszerte, valamint szervezetük publikálja a legrangosabb tudományos eredményeket, folyóiratokat a meddőség szakterületén.

Embriókat emelnek ki hűtőtartályból a Kaáli Intézet budapesti laboratóriumában
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A szaktudományi szervezet 2018-ban indította el az ARTCC minősítési akkreditációját, amelyet azért tartottak kiemelten fontosnak, mert a lombikbébi programokban a magas eredményesség és hatékonyság mellett kiemeltté vált a biztonságosság kérdése is. Ezért az ARTCC minősítési rendszere azon klinikáknak biztosítja az akkreditációt, amelyek a legmagasabb szakmai tudományos, kutatási és etikai elveknek megfelelően működnek, valamint alkalmazzák a minőségbiztosítási rendszereket is. Az ESHRE eddig világszerte összesen négy klinikának ítélte oda az ARTCC akkreditációt, amelyek között szerepel a magyarországi Versys Clinics is. A hazai klinika elismerése azért is különösen fontos, mivel 2020 elejétől a magyar kormány fokozott szerepet vállal a hazai meddőségi kezelésekben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.