Hazai klinika a meddőség kezelésének világelitjében

A Versys Clinics munkája a meddőségi kezelések során mutatott hatékonyság és eredményesség mellett a biztonságosság szempontjából is kimagasló.

Magyar Nemzet
2020. 12. 22. 21:11
A beszédes nevű Prelife teszt jövőre lesz elérhető
A beszédes nevű Prelife teszt jövőre lesz elérhető Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a Dr. Vereczkey Attila által 2009-ben megalapított Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet (VC-HRI) nyerte el a világ vezető meddőségi tudományos társaságának, a European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE) akkreditációs díját – áll a Versys Clinics közleményében. Az ARTCC (ART Center Certification for Good Clinical Practice) akkreditáció megszerzésében elsőként részesülő hazai klinika nevéhez számos úttörő eredmény fűződik a hazai meddőségkutatás és kezelés területén.

Az intézet vezette be Magyarországon a preimplantációs genetikai tesztet molekuláris diagnosztikai módszerrel. Szintén a most díjazott hazai meddőségi klinikához köthető a Fertilitás prevenciós program bevezetése, az első sikeres petefészekszövet-transzplantációk végzése rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Az ESHRE alapítója Robert Edwards professzor angol orvoskutató volt, akinek a nevéhez köthető a világ első lombikbébijének megszületése. Munkásságáért Nobel-díjjal jutalmazták. Az ESHRE jelenleg 10-15 tagot számlál világszerte, valamint szervezetük publikálja a legrangosabb tudományos eredményeket, folyóiratokat a meddőség szakterületén.

Embriókat emelnek ki hűtőtartályból a Kaáli Intézet budapesti laboratóriumában
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A szaktudományi szervezet 2018-ban indította el az ARTCC minősítési akkreditációját, amelyet azért tartottak kiemelten fontosnak, mert a lombikbébi programokban a magas eredményesség és hatékonyság mellett kiemeltté vált a biztonságosság kérdése is. Ezért az ARTCC minősítési rendszere azon klinikáknak biztosítja az akkreditációt, amelyek a legmagasabb szakmai tudományos, kutatási és etikai elveknek megfelelően működnek, valamint alkalmazzák a minőségbiztosítási rendszereket is. Az ESHRE eddig világszerte összesen négy klinikának ítélte oda az ARTCC akkreditációt, amelyek között szerepel a magyarországi Versys Clinics is. A hazai klinika elismerése azért is különösen fontos, mivel 2020 elejétől a magyar kormány fokozott szerepet vállal a hazai meddőségi kezelésekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.