Merkely Béla: A járvány tetőzése nagyon sok tényezőtől függ

Mikorra várható a második hullám tetőzése, és mit kell tudni a vakcinákról?

Forrás: Hír Tv2020. 12. 03. 10:22
null
Merkely Béla vélemény szerint nagyon sok sok tényezőtől függ, hogy mikor tetőzik a járvány Forrás: HÍR TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 4136 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg. Mikorra várható a második hullám tetőzése, és mit kell tudni a vakcinákról? Többek között ezekről kérdezte Velkovics Vilmos a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

– Azt mondta Gulyás miniszter úr, hogy december másodikán, azaz ma tetőzhet a járvány az egyik modell szerint, a másik modell szerint pedig január végén. A kettő között lesz valahol, milyen következtetést lehet ebből levonni, mit jelent a jövőre nézve? – kérdezte Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője.

Az, hogy egy járvány mikor tetőzik, az nagyon sok tényezőtől függ, az egyik, hogy milyen a járvány karakterisztikája. Ha egy járványt hagyunk elszabadulni, akkor az ismeretes, hogy nagyjából 2,7 R-értékkel rendelkező járvány, ami azt jelenti, hogy egy beteg 2,7 másik beteget fog megfertőzni és innen egy matematikai modellből könnyen meg lehet határozni, hogy egy viszonylag gyorsan emelkedő és egy nagyon magas megbetegedési arányt produkáló fertőző megbetegedéssel állunk szemben.

Vannak eszközeink természetesen, ilyen például a maszk, a távolságtartás, a kézhigiénia, a kontaktusok számának a csökkentése, amivel vissza lehet fogni a megbetegedések számát.

Azok a restruktív intézkedések, idézőjelben megszorító intézkedések, amelyekkel szabályozzák a kontaktusok számát és az, hogy mi hogyan reagálunk erre az intézkedéssorozatra, megszabja azt, hogy hogyan laposodik el a görbe, mert abban az esetben, ha ezt maximálisan jól tesszük, ha hatvan százalékot vagy azt meghaladóan csökkentjük a kontaktusainkat, és ha a lakosság nyolcvan százaléka hord maszkot, az már nagyon gyorsan hat és gyorsan ellaposít bármilyen járványt

– mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla: Ha a lakosság nyolcvan százaléka hord maszkot az már nagyon gyorsan hat és gyorsan ellaposít bármilyen járványt
Fotó: HÍR TV

A karácsonyi időszakról a rektor így vélekedett:

– A karácsony előtti vásárlási lázban a nyitvatartást meghosszabbítanám. Pont azért, hogy a kapcsolatok száma, a boltba belépők száma ne lépjen át egy olyan kritikus értéket, amikor ezzel már további megbetegedéseket lehet generálni, tehát ez az egyik oldalon egy könnyítés is, de valójában a járvány csökkentése irányában hozott intézkedés.

A másik oldalon nyilvánvaló, hogy a karácsony a szeretteinkkel való foglalkozás, az odafordulás és a család központi ünnepe, azért azt nem lehet egyszerűen letiltani. Ha egy családi összejövetelnél betartunk bizonyos szabályokat, akkor én nyilvánvalóan nem tanácsolnám azt, hogy ne látogassuk meg idős szüleinket, de kisebb csoportokban, tíz fő körüli családi összejöveteleket lehessen tartani.

A teljes adás:

 

Az eredeti cikket ITT tekintheti meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.