Nagy erőkkel keresik a dunai természetkárosítót a nyomozók

A civilek után a rendőrség is nyomravezetői díjat ajánlott fel a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében.

2020. 12. 22. 10:40
null
Felbecsülhetetlen károkat szenvedett a természet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki a Ráckevei (Soroksári)-Dunánál történt természetkárosítás elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti, és a tettes azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti – erről tájékoztatott internetes oldalán a rendőrség, amely a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki az elkövetővel, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik – akár névtelensége megőrzése mellett –, tegyen bejelentést a Telefontanú zöldszámán: 06-80/555-111, vagy a 112-es központi segélyhívón.

Egyelőre még nem tudják, ki károsította a természetet Szigetszentmiklósnál
Fotó: Havran Zoltán

Mint azt korábban megírtuk, december 12-én érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A bejelentés után másfél órával a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat. Ennek volt köszönhető, hogy még aznap sikerült körülhatárolni a szennyeződést, és meg tudták akadályozni, hogy az olaj kifolyjon a Ráckevei-Duna-ágba. A csapás így is hatalmas, azt, hogy a csodálatos, Natura 2000-es természetvédelmi területet mekkora kár érte, még felbecsülni sem tudják. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A vízügyes szakemberek a nemzeti park munkatársainak közreműködésével azóta is az olajszennyezés felszámolásán dolgoznak.

Ezzel kapcsolatban kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményt adott ki. Ebben arról tájékoztatnak, hogy a legsürgősebb munkák szerdán lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára. Ennek módjáról a természetvédelmi szakemberekkel egyeztetnek. – Az érintett vízfelszínt olajfelitató paplanokkal takarják le a következő 10-12 napra, hogy a mederből még felúszó káros anyagokat felfogják, és őrszolgálattal figyelik, hogy ne kerülhessen ki szennyeződés az élővízbe – tették hozzá.

Az eddig elvégzett munkával kapcsolatban kiemelték: hétfőn csaknem 175 tonna szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, 2 ezer liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert szállítottak el.

Az eddig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Összesen mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további körülbelül 15 ezer liter vár még a területen az elszállításra.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője korábban lapunknak elmondta, hogy az olajszennyezés észlelése óta az ottani természetvédők és a horgászegyesület is sokat segít a munkában. Elindult egy civil kezdeményezés is, az összefogásban már az első napokban több mint egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.