Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Orbán Viktor a Fideszt érintő javaslatot tett Manfred Webernek

Magyar Nemzet
2020.12.07. 18:07
Orbán Viktor a Fideszt érintő javaslatot tett Manfred Webernek

A Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben – javasolta friss, Manfred Webernek címzett levelében a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként az Európai Néppárt és az Európai Demokraták (EPP–ED) egykori EP-képviselőcsoport mintájára tett együttműködési javaslatot Manfred Webernek, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének

– derült ki egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott levélből. A miniszterelnök a vasárnapi keltezésű dokumentumban azzal érvvel, hogy Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP néppárti delegációvezetőjének potenciális kizárása nyomán erős indulatok uralkodtak el, így beszélni kell arról, hogy a magyar kormánypárt miképp működik tovább az európai parlamenti frakcióban. „Az Európai Néppárton belüli tagságunkat közös megegyezéssel felfüggesztettük [...] De sosem beszéltünk arról, hogy az európai parlamenti, politikai csoport szintű együttműködésre nézve ez mit jelent” – írja a miniszterelnök, aki az „efféle összeférhetetlenséget” az egykori EPP–ED modell alapján orvosolná.

„A Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben”

– húzza alá Orbán Viktor, aki szerint ez mind a néppártnak, mind pedig a Fidesznek jó megoldást jelentene. Mint azt a miniszterelnök írja, ő maga tíz évig volt néppárti alelnök, így volt alkalma megfigyelni az Európai Néppárt és az Európai Demokraták formációjának a működését. Szerinte a jelenlegi viharos környezetben ez a forma lehetővé tenné, hogy a Fidesz és a néppárti frakció a közös értékek szolgálatában működjön együtt, ám lényegesen kevesebb konfliktussal.

Az EPP–ED, azaz az Európai Néppárt és az Európai Demokraták képviselőcsoportja 1999-ben alakult meg, amikor a zömében brit konzervatív képviselőket tömörítő demokraták csatlakoztak a néppárthoz. A frakció e lazább formájában 2009-ig, a brit delegáció a néppártból való távozásáig működött.

A néppárti frakcióval „szövetségben álló” EP-képviselőkről az EPP eljárási szabályzatának 4. cikke rendelkezik: eszerint a szóban forgó delegációnak minden esetben el kell fogadnia a néppárt közös értékeit, illetve a politikai csoport működési rendjét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.