időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Sajátos spórolás és jutalmazás a baloldali vezetésű városokban

Borsodi Attila
2020.12.22. 12:04
Sajátos spórolás és jutalmazás a baloldali vezetésű városokban

Sajátosan spórol a járványhelyzet miatti gazdasági nehézségek enyhítése érdekében Szombathely balliberális vezetése. Nemény András polgármester azt jelentette be a Facebookon, hogy magukon kezdik a spórolást. Ez azonban csak részben fedi a valóságot, hiszen a polgármester fizetése egyetlen forinttal sem csökken. Nem kerül kevesebbe a tanácsnokok javadalmazása sem, mint ahogy a számuk sem csökken.

Pedig éppen a balliberális vezetés idején, a 2019-es önkormányzati választás után emelték a tanácsnoki pozíciók számát egyről háromra.

Ha igazán spórolni akarnának, akkor úgy lehetne pénzt megtakarítani, hogy visszaállítják a tanácsnoki pozíciók számát. Nem ezt teszik, helyette a képviselői tiszteletdíjat csökkentik. Persze ennek összege még így is magasabb lesz, mint amennyi 2019 októbere előtt, a polgári vezetés idején volt. Az összeget ugyanis a Nemény-érában emelték meg 150 ezer forintról 250 ezer forintra, és ez csökken most vissza 225 ezer forintra. Ha úgy vesszük,

így ez sem spórolás, hanem fejenként havonta 75 ezer forint többletkiadás a korábbi állapothoz képest.

Emellett tíz százalékkal csökkentették a városi cégek igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági tagjainak díját, illetve ötven százalékkal mérsékelték Szombathelyen az önkormányzati reprezentációs keretet. A polgármester fizetése közben érintetlen maradt. A helyzet pikantériája, hogy Nemény András ezzel az intézkedéssel kapcsolatban a hitelességet emlegette.

Nemény András polgármester. Szombathelyen kesztyűs kézzel bánt magával a baloldali vezetés
Fotó: Vas Népe/ Horváth Balázs

Érdekes döntés született a szintén balliberális vezetésű Tatabányán is, ahol a járványhelyzet és a gazdasági nehézségek ellenére, két hónappal hivatalba lépése után egymillió forint jutalmat kapott a város új jegyzője a balliberális városvezetéstől.

A döntés annak ellenére megszületett, hogy a baloldali városvezetések minden általuk vezetett településen a kormányzati elvonások miatt panaszkodnak, a jutalmazásra Tatabányán mégis futja.

Úgy tudjuk, a megyeszékhelyen a dolgozók között nagy felháborodást okozott, hogy a jobboldaliak vagy nemzeti gondolkodású munkatársak egyáltalán nem kaptak jutalmat függetlenül a beosztásuktól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.