Elemér 2024. február 28.
logo

Vádat emeltek a Jobbik egykori EP-képviselője ellen

Szemán László János
2020.12.10. 10:56
Vádat emeltek a Jobbik egykori EP-képviselője ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – mai közleménye szerint – bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Jobbik volt Európa Parlamenti képviselője és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás – a 2009 és 2014 között – az Európai Parlament volt képviselője (Szegedi Csanád – a szerző) ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte tovább mandátumát. Végül 2018-ban gyanúsítottként hallgatták ki a KNYF-en.

Szegedi Csanád 2012 júliusában lépett ki a Jobbikból
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A vádirat szerint a volt képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után járó támogatással összefüggésben, és kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződések révén, a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el. Például a Budapest–Brüsszel között repülőgéppel megtett, lényegesen olcsóbb utakat rendre a több költséggel járó személygépkocsival megtett útként számolták el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel – és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével – az Európai Parlament illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amellyel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

A volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett.

A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év.

A „zsidózó” jobbikos

Szegedi Csanád 2012-ben lépett ki a Jobbikból, ám az EP-mandátumát megtartotta. Ezt maga a politikus közölte, miután a Jobbik EP-mandátumáról való lemondásra szólította fel. A pártvezetés a döntést azzal indokolta, hogy hitelesnek találták azt a felvételt, amelyen Szegedi egy embernek uniós forrásokat ígért, ha nem hozza nyilvánosságra a zsidó származásáról szóló információkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.