A beoltottak között öt esetben jelentkezett mellékhatás

Az operatív törzs tájékoztatóján közölték: az új vírusmutációt Magyarországon még nem detektálták.

Veres László István - Hertelendy Gábor
Forrás: M12021. 01. 06. 13:25
null
20200306 Budapest Sajtótájékoztató a Koronavírusjárványról. képen: Müller Cecília országos tisztifőorvos fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző 24 órában 2047 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így 10 198-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

A tegnap elhunytak között ismét voltak középkorúak is, a legfiatalabb 52, a legidősebb 97 éves volt. Az alapbetegségek vonatkozásában továbbra is a szív-, érrendszeri és a daganatos betegségek, illetve az anyagcserezavarok fordulnak elő leggyakrabban.

A gyógyultak száma 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029-re csökkent. Jelenleg 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy a mintavételek száma meghaladta a kétmillió-hétszázötvenezret, illetve zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, már közel 21 ezren éltek az oltás lehetőségével.

Az oltópontokon nagy a forgalom, ezért azt javasolta, hogy az oltást igénylők e-mailben kérjenek időpontot.

Felhívta a figyelmet, hogy már a háziorvosok is kérhetik a vakcinát. A szakember tudatta, hogy második körben az idősotthonok következnek, itt már megkezdődött az igényfelmérés. Kitért rá, hogy az ott élők és ott dolgozók oltása a helyszínen történik majd az intézmény orvosa, az ottani ápolók, illetve egy oltócsoport részvételével. Hozzátette,

először a nagyobb létszámú idősotthonokban kezdődik el az oltás, majd sorban haladnak a kisebb létszámú helyszínekre.

Ismét felhívta a figyelmet az oltás fontosságára, kiemelve, hogy már 79 ezer személy számára elég vakcina áll rendelkezésre, de minden héten érkezik majd újabb szállítmány.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a kormány dönt majd a védelmi intézkedések esetleges meghosszabbításáról, de véleménye szerint indokolt ezek jövőbeni fenntartása. Közölte, számos vizsgálatot elvégeztek már az Angliából beérkező pozitív személyek esetében, de

az új vírusmutációt Magyarországon még nem detektálták.

Szólt arról is, hogy Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány, az influenza elleni vakcinákból pedig még mindig rendelkezésre áll egy csekély mennyiség, és hamarosan újabb 360 ezer dózis lesz elérhető, amit a Fluart Kft. magyarországi üzemében már legyártottak. A tiszti főorvos tudatta, hogy a koronavírus-fertőzést az is továbbadhatja, aki úgy betegedett meg, hogy az első adag oltóanyagot már megkapta, de a második dózissal még nem oltották be, így még nem alakult ki nála a teljes immunitás.

– A háziorvosi rendelők jó szervezéssel alkalmasak a védőoltás tömeges beadására, a háziorvosok fel vannak szerelkezve az ehhez szükséges eszközökkel

– jelentette ki Müller Cecília, aki kitért rá, hogy a 25 oltóponton mindenhol rendelkezésre állnak a mínusz 70–75 Celsius-fokot biztosító ultramélyhűtők. Hozzáfűzte: a lefagyasztott szérum öt napig normál hűtőszekrényben tárolható, azt 120 órán belül kell felhasználni. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a PCR-tesztek nem tudják kimutatni, hogy melyik vírustörzzsel fertőződött meg a beteg, erre más módszert kell alkalmazni. Beszélt arról is, hogy

a közel 21 ezer beoltott közül mindössze öt esetben jelentettek mellékhatást, ezek között bőrkiütések, illetve izomremegés fordult elő. – Ezeket a nem súlyos és hamar elmúló tüneteket az OGYÉI és maga a gyártó cég is alaposan kivizsgálja – húzta alá Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a mai naptól hatályba lépett az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek leszállási tilalmának feloldása, így Magyarország ismét fogadhat innen érkező repülőgépeket. Jelezte azt is, hogy a Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkező magyar állampolgároknak automatikusan hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy

a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt a tegnapi napon 379 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tájékoztatása szerint kedden 215 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 17 939-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma.

Elmondta: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 685 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 189 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. Kiss Róbert közlése szerint a rendőrök tegnap 2590 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 20 657 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2465-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.