A javítóintézetben is hencegett tettével a fiatal szatír

A bíróság szerint csak megjátszotta a bűnbánást a háromgyermekes anyát megerőszakoló tizenéves fiú.

Végh Attila
2021. 01. 08. 18:48
Elfogták az erőszakolót a Hajdú-Bihar megyei rendőrök
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél éves börtönbüntetésre ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a 17 éves, fiatalkorú férfit, aki tavaly májusban gyermekei szeme láttára megtámadott, majd erőszakolt meg egy fiatal családanyát. A Magyar Nemzet információi szerint a bíróság nem fogadta el enyhítő körülményként a vádlott megbánását és bocsánatkérését, a fogva tartására kijelölt debreceni javítóintézet nevelőinek véleménye szerint a vádlott a társainak rendszeresen dicsekedett az erőszakos közösüléssel. A kirendelt pszichológus szakértő véleménye szerint tettének büntetőjogi, társadalomra való veszélyességét sem fogta fel igazán, többször is kijelentette, hogy nem érti, miért került egy kis szex miatt rácsok mögé.

Egy, 33 éves püspökladányi nő hazafelé tartott három gyermekével 2020. május 25-én este, amikor hátulról rárohant egy férfi. A támadó kitépte az asszony kezéből annak kerékpárját, azt a gyermekkosárban ülő öt éves kisfiúval együtt az árokba lökte. Hátulról lefogta a nőt, sivalkodó gyerekei szeme láttára az út menti füves területre vonszolta, ahol közölte, akarata ellenére is közösülni fog vele. Letépte az anya alsóneműjét, leszorította a kezeit, majd megpróbálta megerőszakolni.

Fotó: Police.hu

A nő gyermekeinek a támadást és az erőszakot is végig kellett nézni, csak az anyjuk segítséget kérő kiáltozására rohantak el. A két kisebb hazafutott, a nagyobbik, 11 éves lánynak volt annyi jelenléte, hogy az elborított bicikli kosarából kiesett telefonon hívja a 112-es segélyvonalat. A diszpécserek vallomása szerint a gyermek hangjából érezték, hogy sokkos állapotba került, a telefonban hallották a megerőszakolt nő sikoltásait is a háttérben. Az erőszakoskodó férfi észrevette, hogy a gyermek telefonál, otthagyta a megerőszakolt nőt, és elmenekült. A helyszínre egyszerre érkeztek meg a mentők és a rendőrök, a sértett a bántalmazás közben szerzett sebei ellátásakor megnevezte az erőszakoskodót. Egy helyi, általa csak látásból ismert, 17 éves fiú volt a támadó, akit a rendőrök kétórás keresés után találtak meg egy környékbeli csatorna nádasában. A fiatalkorú ellen a Püspökladányi Rendőrkapitányság fenyegetéssel és erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a bíróság elrendelte letartóztatását, melynek helyéül az EMMI Debreceni Javítóintézetét jelölték ki.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt a Püsökladányi Járásbíróság fiatalkorúak bírájának vezetésével ülésező tanácsa 2021. január 8-án távmeghallgatás után hozott ítéletet, mely szerint a letartóztatásban töltött időt beszámítva még három évi börtön vár a vádlottra. A bírói tanács szerint a súlyos büntetést a bűncselekmény elkövetésének kirívóan durva, gátlástalan, útonállásszerű elkövetési módja indokolja, amit súlyosbít, hogy mindezt a sértett gyermekei szeme láttára valósította meg a férfi. Az elkövető csak részben ismerte el a bűntett elkövetését, azt állította, a családanya beleegyezett az aktusba, ami nem igazán életszerű úgy, hogy ott voltak a gyermekei is. A Magyar Nemzet információi szerint a vádlott rokonai megpróbálták rávenni a sértettet, ő is vallja ezt. A nő nem hagyta magát befolyásolni, az eljárás során végig, következetesen kitartott eredeti, tényfeltáró vallomása mellett.

A vádlott ittasságára, majd fiatal korára hivatkozott enyhítő körülményként, kijelentve, hogy megbánta tettét. A bíróság egyik érvet sem fogadta el, a javítóintézettől kért nevelői jellemzésre hivatkoztak, miszerint a fiatal férfi társainak többször is dicsekedett az erőszakkal, fel sem fogta tette jelentőségét. A bíróság a védelemnek azt az érvelését is elutasította, hogy változtassanak a minősítésen, és csak szexuális erőszak kísérlete miatt vonják felelősségre a vádlottat, mert az végül nem közösült áldozatával. A bíróság szerint a fenyegetéssel vagy erőszakkal megvalósított, a nemi vágy felkeltésére és kielégítésére irányuló szexuális cselekmény kimeríti a szexuális erőszak bűntettét, nem feltételezi szükségszerűen még a nemi szervek eredményes érintkezését sem.

A bíróság ítélete nem jogerős, a vádlott és védője részben téves jogi minősítés, részben enyhítés iránt fellebbezést jelentett be, az ügyet másodfokon a Debreceni Törvényszék tárgyalja márciusban. A bíróság elutasította a vádlott szabadlábon történő védekezésének kérelmét is, a fiú az eljárás jogerős befejezéséig a javítóintézetben marad, a jogerős ítéletet pedig – mivel időközben betöltötte a 18. életévét – a fiatalkorúek börtönében kell majd letöltenie.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.