A legnagyobb idősotthonokban is megkezdik a védőoltások beadását

Az igényeket minden idősotthonban, fekvőellátást nyújtó szociális intézményben fel fogják mérni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 06. 22:10
null
Mátészalka, 2020. május 14. Az ellenõrzést végzõ Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársa egy lakóval beszélget a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idõsek bentlakásos otthonában 2020. május 14-én. Bráder Zoltánné intézményvezetõ elmondta, hogy a megyei kormányhivatal szakemberei úgynevezett utóellenõrzést tartottak, elsõsorban a beteg, vagy vírusfertõzés gyanúja miatt elkülönített idõseknek kialakított fürdõszobák és illemhelyek meglétét vizsgálták. A 43 idõs embert gondozó intézményben eddig nem voltak kialakítva az izolációs helyiségekhez tartozó vizesblokkok, ezt az elmaradást pótolták mintegy két hét alatt. Folyamatosan ellenõrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idõsotthonokat az országos tisztifõorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozók oltása mellett csütörtökön fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is – közölte a Koronavírus Sajtóközpont. Közleményük szerint elsőként

csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

A mobil oltócsoportok az idősotthonokban adják be a védőoltást, a már bevezetett protokoll szerint. Az előzetes igényfelmérés szerint a négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével. A felsorolt intézményekben 447 dolgozó és 779 gondozott jelentkezett az oltásra – tájékoztatott a közlemény.

A négy idősotthon kapcsán közölték: az újpalotai Olajág otthonban 160-an dolgoznak, a gondozottak száma 376. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 a dolgozók, és 480 a gondozottak száma. A miskolci Őszi Napsugár Otthonban 437 gondozott él és 165-en látják el őket. A fővárosi Pesti úti idősotthonban pedig – amely az egyik legnagyobb gócponttá vált a járvány első hullámában – több mint félezer idős ember él, és több mint kétszáz dolgozót foglalkoztat.

Az igényeket minden idősotthonban, fekvőellátást nyújtó szociális intézményben felmérik

– hangsúlyozták, arra biztatva a dolgozókat és az időseket, „hogy védjék magukat, és éljenek az oltás lehetőségével”. Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg – írták a közleményben.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerda délután a Facebook-oldalán közölte: már tartanak az előkészületek, hogy az idősotthonokban élők is mihamarabb megkapják a védettséget. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján is arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális és idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek. Hozzátette: a nagylétszámú intézményekben kezdik az oltások beadását, az igényfelmérés megkezdődött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.