A magyarok nagy részét legalább egyszer már beoltották orosz eredetű vakcinával

Pénteki, moszkvai tárgyalása alkalmával a magyar külügyminiszter az orosz sajtónak nyilatkozva azt mondta: Magyarország készen áll minden olyan vakcina bevetésére, amelyet engedélyez, jóváhagy a nemzeti szabályozó hatóság – beleértve az orosz Sputnik V oltóanyagot is – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 01. 24. 16:00
LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Moszkva, 2021. január 22. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. jnauár 22-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette be pénteken Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában tárgyalást folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Szijjártó az orosz rbc.ru üzleti portálnak adott interjúban megerősítette, hogy országa készen áll az orosz vakcina használatára, miután oltóanyag-beszerzési problémák merültek fel az Európai Unióban.

A magyar külügyminiszter a portálnak leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy az oltási folyamat politikai kérdéssé vált.

Úgy fogalmazott: „Hogy őszinte legyek, az én számomra mindegy, hogy melyik vakcinát alkalmazzuk, ha azt a magyar nemzeti hatóság jóváhagyja. Lehet kínai, orosz, amerikai – ez nem számít”.

Megjegyezte azt is, hogy a magyarok körülbelül 90 százalékát életében már legalább egyszer beoltották orosz eredetű oltóanyaggal.

Szijjártó Péter – aki tavaly novemberben már átesett a Covid-19 fertőzésen – arról beszélt, hogy amint rá is sor kerül, természetesen beoltatja magát. Az ütemezésről szólva elmondta, hogy miután befejeződik az egészségügyi intézmények és az idősotthonok dolgozóinak oltása, kezdetét veszi a koronavírus elleni vakcinázás tömeges szakasza, ebben először a 60 év felettiek és a krónikus betegek kerülnek sorra. Eddig több mint egymillió magyar kérte az oltást – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy nagyra tartja az orosz tudósok tapasztalatát az orvostudomány területén, és bízik a vakcinát ellenőrző és veszélyhelyzeti alkalmazását engedélyező magyar nemzeti hatóság döntésében is.

Felidézte: a magyar hatóság alapos vizsgálatot folytatott le az engedélyezést megelőzően, szakemberei kétszer is jártak az oroszországi vakcinagyártó telephelyén, illetve találkoztak és egyeztettek az orosz illetékes szakemberekkel.

Szijjártó felidézte, hogy az oltóanyagok európai uniós, centralizált beszerzésének folyamata nagyon lelassult, és az oltóanyag Magyarországra jutó mennyisége is töredéke volt a szükségesnek.

A Szputnyik V oltóanyag Magyarországra szállításáról szóló megállapodás a két ország képviselői közötti nehéz és hosszú tárgyalások eredménye – szögezte le a magyar külügyminiszter az RBC újságírójának, Jevgenyij Pudovkinnak.

A megállapodás értelmében Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina szállítását Magyarországra.

Az első tétel 300 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget tartalmaz majd, ezt 30 napon belül újabb félmillió embernek elegendő mennyiség követi majd. Újabb harminc napon belül pedig további 200 ezer ember vakcinációjához elegendő oltóanyag szállítását vállalta az orosz fél.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.