Ismét az Alkotmánybíróság előtt a címlapügy

A HVG 2014-es, keresztény értékeket gyalázó címlapját idén már másodjára vizsgálja az AB.

Magyar Nemzet
Forrás: Médiapiac.com2021. 01. 31. 12:35
VEJKEY Imre
Vejkey Imre (KDNP) országgyűlési képviselő, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke szerint Szél Bernadett független képviselő álhírt terjesztett, amikor azt állította, hogy nem volt biztosítva a nyilvánosság tájékoztatása a bizottsági ülésről MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HVG 2014-es kereszténygyalázó címlapjának az ügye két hét alatt másodszor szerepel az Alkotmánybíróság (AB) napirendjén – írja a Médiapiac.com, emlékeztetve arra, hogy a baloldali hetilap a 2014. december 20-i számát jelentette meg a Nagy harácsony című, botrányos címlappal. Az ügyben személyiségi jogi per indult, a bíróság azonban nem talált kivetnivalót az illusztrációban. 2017-ben, alkotmányjogi panasz révén került az eset az AB elé, amelynek tárgyalása az elmúlt hetekben gyorsult fel.

A 2017-es beadvány szerint a címlap minden újságosbódén és az interneten is elérhető volt az adventi időszakban, amely indokolatlanul bántó módon ábrázolta a keresztény szimbólumokat, és a nem vallásos, de a keresztény kultúrát magukénak valló embereket is sérthette. A panasz szerint a keresztény jelképek kigúnyolása egyben gyűlöletkeltés is.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője szerint szellemi keresztényüldözés folyik Magyarországon. A képviselő korábban a Népszava által közölt kereszténygyalázó karikatúra ügyét vitte bíróság elé
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikai hetilap Gerard von Honthorst A pásztorok imádása című, 1622-es festményét alakította át a címlapján. A megváltoztatott képen Szűz Mária helyére Vida Ildikó, akkori NAV elnök került, Szent József arcát Rogán Antal, a pásztorokét Habony Árpád, Szijjártó Péter és Lázár János arcképe váltotta fel.

Újabb keletű a Népszava 2020-as, botrányos karikatúrája, amelyen Müller Cecília országos tiszti főorvost a keresztre feszített, haldokló Jézus előtt ábrázolták a következő szöveggel: „Alapbetegsége függőséget okozott”.

A 2020 áprilisában megjelent karikatúra miatt a KDNP országgyűlési képviselője, Vejkey Imre tett jogi lépéseket. Az elsőfokú bíróság nem ítélte el az illusztrációt, mondván, hogy a karikatúrát a társadalom többsége viccesnek találhatja, ez az általános társadalmi felfogás a kérdésben.

Ezt követően azonban több egyházi elöljáró közös nyilatkozatot fogadott el. Kifejezésre juttatták, hogy nem nézhetik tétlenül Isten kigúnyolását és hitük meggyalázását.

Az egyházak közös tiltakozása alapján Vejkey Imre szerint megdőlt az elsőfokú bíróság érvelése, igenis sérti a hívő embereket a rajz. A képviselő, ha kell, a Kúriára is elmegy, és akár az Alkotmánybíróságig is elviszi az ügyet.

Ahogyan azt lapunk korábban megírta, Magyarországon tulajdonképpen büntetlenül folyik a kereszténygyalázás. A balliberális oldal sajtója és politikusai rendszeresen közzétesznek kereszténygyalázó tartalmakat a közösségi felületeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.