Az egyházak elutasítják a vallási jelképek kigúnyolását

Közös nyilatkozatban léptek föl a magyarországi egyházak és felekezetek vezetői a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen, miután az elsőfokú bíróság elutasította a kereszténydemokrata Vejkey Imre keresetét a Népszava blaszfémikus karikatúrája ügyében.

Munkatársunktól
2021. 01. 29. 17:14
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű, ahogy az egyházi közösségek vezetői kifejezésre juttatták, hogy nem nézhetjük tétlenül Isten kigúnyolását és hitünk meggyalázását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vejkey Imre. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőjét annak kapcsán kérdeztünk, hogy egyházi vezetők közös tiltakozó nyilatkozatot adtak ki, miután az elsőfokú bíróság nem ítélte el a Népszava karikatúráját, amelyen a feszületre tekintő Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázolták Alapbetegsége függőséget okozott felirattal.

Tegnap kiadott rövid nyilatkozatukban az egyházi vezetők azt írták: „Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen.”

A nyilatkozatot a protestáns és ortodox egyházakat tömörítő Magyarországi Egyházak Ökumenikus tanácsa elnöke, Steinbach József és főtitkára, Fischl Vilmos mellett Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, sőt nem keresztény felekezetek vezetői, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Győrfi László, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség választmányi elnöke és a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnöke, Sulok Zoltán Szabolcs is aláírták. Csatlakozott továbbá a tiltakozáshoz Mészáros István László, a Hit Gyülekezete országos vezetőségének ügyvezetője is.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője üdvözölte az egyházi vezetők közös tiltakozását.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vejkey Imre ennek kapcsán úgy fogalmazott lapunknak:

– Különösen örvendetes, hogy valamennyi egyház vezetője közösen tiltakozott. Kifejezték, hogy együtt kell kiállnunk hitünk védelmében, mert ha ezt nem tesszük meg, végül a szabad vallásgyakorlásunkat is korlátozni fogják.

A kereszténydemokrata politikus azt is kijelentette, hogy mindenképpen fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen. – Az elsőfokú bíróság szóbeli ítélethirdetésekor azt mondta, hogy a karikatúrára ránézve a társadalom többsége azt viccesnek találná, ez az általános társadalmi felfogás a kérdésben. Az egyházak közös tiltakozása nyomán azonban ez az érvelés megdőlt, hiszen igenis sérti a hívő embereket ez a rajz. Jó esélyünk van tehát a másodfokú tárgyaláson – vélekedett Vejkey Imre, és hozzátette: szükség esetén akár rendkívüli perorvoslatért a Kúriához fordul majd, sőt ha kell, az Alkotmánybíróságig is elmegy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.